В криза ли е пазарът на офис площи?

На фона на спадащите продажбени цени на жилищния пазар и увеличаването на наемите, на пазара на офис площи се наблюдава обратната тенденция, сочи анализ на националната компания за недвижими имоти Форос. През изминалата година продажбените цени на офис площите са се увеличили средно с 2,74 на сто, а наемните са отбелязали понижение със средно 6,84 процента.
Сегментът на офис площите е запазил атрактивността си през 2008 г. Доказателство за това са обявените инвестиционни проекти за изграждане на над 2 млн. кв. м. офиси, от които 1 240 – в София. Най-значително повишение на инвестиционната активност се наблюдава в Бургас.
Все пак, заради влиянието на световната икономическа криза, експертите очакват някои от обявените проекти да не стартират, а други да бъдат замразени за неопределен период от време. Така от пазара ще отпаднат неконкурентните проекти без предварително планиране.
Подобно в жилищния сектор, цените на офисите също се движат динамично през изминалата година. Една от основните тенденции е изкуственото завишаване на наемите заради грешно класифициране на бизнес сградите от страна на инвеститорите.
Значително ще се понижи и търсенето на офис площи през настоящата година.

Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *