В-к „24 часа“: НДК – oтгоре Друмев, отдолу Таки

София /КРОСС/ „Отгоре е Христо Друмев, а отдолу – Христофорос Аманатидис – Таки. Така в няколко думи може да се опише сегашната ситуация с НДК, твърдят запознати с разпределението на силите в двореца. Неговата приватизация се оказа, че е залегнала като от антикризисните мерки на правителството, пише в. „24 часа“.

Основната сграда се води собственост на Министерския съвет. И изпълнителен директор вече 20 години е Друмев и поне засега изглежда, че няма да го сменят. Не че в предишни години е имало такива опити. Вчера самият Друмев отказа коментар по идеята за приватизация, но обеща, че е готов скоро да говори по темата.
123 хил. кв. м разгърната площ, 335 хил. куб. метра бетон, метални конструкции колкото за Айфеловата кула и огромен парк. Всичко това, събрано в едно, всъщност може да извади държавата за продан, ако обяви НДК за приватизация. Според записаното от правителството в антикризисния план държавата ще продаде 51% от НДК сега, а след 2 г. и останалите, когато ефективността и интересът на инвеститорите са се повишили. В пакета с мерките не е посочен финансовият ефект от продажбата.Преди няколко години дворецът бе оценяван на около 2-3 млрд. лв. Тогава квадратният метър в района бе 4000-5000 евро. Дори и при падналите цени в момента за мажоритарния пакет държавата пак може да вземе около 1 млрд.
Ако се появи инвеститор, то той ще дели едно пространство с община и повече от любопитен частен собственик.
През 1999 г. подлезът на двореца, заедно с магазините и помещенията в него стават общинска собственост. Тя се поема от фирма „Форум“. По-късно компанията е продадена на консорциум. Според актуалната регистрация в ДАКСИ в момента собственици на „Форум“ се водят „Елит лизинг холдинг“ и „Форум Мусо“. Първата е собственост на Димитър Цеков, а във втората той е съдружник с „ВАИ холдинг“ на вече покойните Васил и Георги Илиеви, а понастоящем собственост на Мая Илиева, вдовицата на Георги Илиев. Според публикации в медиите за Димитър Цеков пък се говори, че е близък до висаджийската компания и по-специално до Христофорос Аманатидис – Таки.
Подземният паркинг с над 900 места пък е продаден като част от „Паркиране и гаражи“. Тя пък е собственост на застреляния Георги Василев и на фирма „Абоба 2000“. В нея съдружник пък е Афродита Боримирова, сестра на Таки, пише още вестникът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *