В Лондон свалиха картите

Русия ще настоява срещата на върха на Г-20 в Лондон да започне с разискване на въпроса за нова световна резервна валута, а Италия ще иска да се постави акцент на социалните измерения на кризата.
Това предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Според Аркадий Дворкович, помощник на руския президент Дмитрий Медведев, на антикризисния форум Москва ще настои на необходимостта в следващите месеци да последва такава дискусия на всички равнища – политическо, академично и професионално.
Италия, която в момента председателства „Голямата осморка“, възнамерява да насочи вниманието на Г-20 към социалния аспект на световната икономическа криза, заяви премиерът Силвио Берлускони при пристигането си в британската столица снощи.
Африканският съюз (АС) ще представи съвместна позиция на форума в Лондон, препоръчвайки по-силен контрол над международните финансови пазари за противодействие на кризата, която според организацията може „пряко да застраши социалната и икономическа стабилност на Африка“. Според АС протекционизмът трябва да бъде заклеймен като начин за решаване на кризата.
Британският премиер Гордън Браун поздрави американския президент Барак Обама и други лидери преди днешната официална закуска. Обама призова европейските правителства да увеличат разходите си, за да задвижат икономиката, но Франция и Германия се противопоставят, подчертавайки, че фокусът на мерките за справяне с кризата трябва да падне върху по-строгото регулиране на финансовите пазари. Обама и Браун, който е домакин на срещата, изразиха увереност, че участниците ще постигнат обещаващо споразумение.
Заради лондонската мъгла американският президент Барак Обама пристигна с лека кола, вместо с хеликоптера си, в центъра „Ексел“ в британската столица за срещата на лидерите от Г-20. В работата на срещата на върха на Г-20 участват 30 делегации – на 22 държави и 8 международни организации. По форумът ще завърши към 16 ч. местно време (18 ч. българско време) с приемане на заключителна декларация. До началото на срещата не бяха преодолени сериозните различия по документа между Германия и Франция, от една страна, които настояват форумът да положи началото на реформиране на архитектурата на световната финансова система, и Съединените щати и Великобритания, от друга, които се обявяват за запазване на сегашния либерален англосаксонски модел на капитализма. Не е ясно на каква основа ще бъде намерен компромис между двете концепции за по-нататъшното развитие на глобалната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *