В Мексико и Грузия знаят по-добре от българите как се харчат парите им

България остава на нивото си отпреди 3 години по прозрачност на бюджета. Това показват данните за международния индекс „Отворен бюджет“ за 2015 г., оповестени вчера от „Индъстри Уоч“ и „Отворено общество“. Страната ни има 65 от общо 100 точки и попада в група 2. Толкова точки имат и Южна Корея и Малави. В първа група са държавите с най-добри показатели, а в пета – с най-лоши.

Класацията се прави на база на прозрачност на работата на държавната администрация – как се съставя бюджетът, как се контролират приходите и разходите, какво е участието на гражданското общество, доколко е достъпна информацията. Така на практика гражданите на страни като Мексико и Грузия знаят по-добре от българите как се харчат парите им.

Точно Мексико и Грузия са в класацията преди България – с 66 точки. Словения има 68, а Чехия – 69. Румъния също е преди България, и то с цели 10 точки – 75. Само преди 3 години северната ни съседка е имала едва 47 точки. В сравнение с други страни от региона на Централна и Източна Европа обаче българският бюджет е на челните места по прозрачност. След нас са Полша, Словакия, Унгария, Украйна, Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *