В Мелник удариха джакпота: Туристи си плащат, за да помагат на лозарите

Лозарите в Мелнишкия край се радват на помощта на чужденци при гроздобера в региона.Сред атракциите за туристите е да участват в кампанията по прибирането на гроздето. При това те не искат надници, а сами си плащат за удоволствието да усетят тръпката от гроздобера. „Чужденците не просто искат, а настояват да берат наравно с нас. Това ни улеснява, защото плащаме по-малко за надници на останалите работници, които наемаме да ни помагат“, разказват собственици на лозя.

„Някои туристи дори идват нарочно през септември да отдъхват в нашето градче, за да се включат в гроздобера“, допълват те. Чужденците проявяват голям интерес не само към прибирането на реколтата, но и към подготовката й за направата на чудодейното мелнишко вино, пише standartnews. „Освен да пийват червения еликсир в Мелник, гостите ни научават и как се създава напитката на боговете. Лозарите не връщат нито един мераклия, който желае да им помогне в гроздобера“, твърди кметът на най-малкия град Христо Ташев.

„Пази се, грозде, чужденец те мачка“, казват стопаните на гостите, които тъпчат плода в специалните съдове. Туристите се включват с много желание в тази процедура. На повечето мераклии никак не им е лесно да се справят бързо с мачкането на гроздето, защото им е за първи път. „Туроператорите вече включват тази атракция в пакета услуги, който предлагат на своите клиенти. По този начин правим най-добрата реклама на региона и на прочутото мелнишко вино“, казват жители на Мелник.

Стопани в най-лозарския район на Пиринския край – Катунци, се заричат да не продадат и една чепка грозде под 60 ст. за кг. „Винпромите вече си имат собствени насаждения и не дават добра цена. Принудени сме да продаваме на дребно на хората, които пък нямат достатъчно пари да плащат скъпо. Но ще е престъпление да продаваме евтино“, твърдят лозари от Катунци. Те пръскали няколко пъти лозята си, за да спасят плода от болести, направили непредвидени харчове за препарати. Затова сметката им ще излезе на минус, ако дадат гроздето си под 60 ст. Тук най-разпространеният сорт е широка мелнишка лоза, който преди 2 години удари дъното и се продаваше за 35-40 ст. за кг. Миналата година пък заради дъждовете и болестите, загубите бяха над 50%, а на места – 80-90%.

За сортовете мерло и каберне, лозарите се надяват на цена от поне 80 ст. за килограм. Представители на винпромите вече обикалят района на Сандански и Петрич и опипват почвата. „Чува се за някакви смешни цени, при които няма как да подарим продукцията си. Не може да си дадем широката мелнишка за 40-45 стотинки за килограм, а мерлото и кабернето за 55-60 стотинки за килограм. Затова ли цяла година се трепем по лозето и плащаме за поливки, торене, оране“, гневят се лозари.

Те се надяват да наберат поне по 700-800 кг от декар, стига природата да е с тях, да няма градушки. Реколтата засега е много качествена, тъй като температурите бяха много високи през лятото и плодът е натрупал висока захарност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *