В Москва евакуират посолства

 
 

 

 

Чуждестранни посолства започнаха да евакуират частично своите мисии в Москва заради отровния смог, причинен от бушуващите горски и торфени пожари.По последни данни, над 100 са големите пожари в страната. Общо огнищата са над 850, като пламъците са обхванали площ от 200 хиляди хектара. Към международния екип огнеборци днес се присъединиха и близо стоте български спасители, които снощи пристигнаха в Москва. Българските спасители днес се включиха в усилията за ликвидиране на пожарите край Москва, съобщи за БНР Вероника Смолская от пресцентъра на Министерството на извънредните ситеации: „Специалистите от България- общо 95 души работят в Московска област в районите на Орехово- Зуево и Ногинск. Там горят предимно торфени полета. Българите работят заедно с руските огнеборци, като получават от тях конкретни задачи”, съобщи представителят на министерството на извънредните ситуации. Двата района, където действат нашите огнеборци, се намират източно от Москва на разстояние от около 80 км от града.
Междувременно гъстият отровен дим от горските и торфени пожари не напуска руската столица. Метеоролозите прогнозират, че той ще се задържи тук до вторник. Австрия, Полша и Канада вече отзоваха чест от персонала в своите посолства, а Германия дори временно затвори дипломатическата си мисия.
Заради ограничената видимост, на летище „Домодедово” бяха анулирани 40 пристигащи полета, а пет самолета са били пренасочени към други летища. „Шереметиево” засега е единственото нормално работещо московско летище. Именно там кацат и излитат самолетите от и за България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *