В МФ обмислят конкурсен принцип за финансиране на мерки за растеж и заетост

Министерствата ще се състезават с проекти и идеи за част от бюджетните пари догодина. Това е една от идеите, върху която работят от финансовото министерство. Ресорният министър Петър Чобанов обясни, че се мисли за обособяването на определен фонд, парите от който ще могат да бъдат получавани от различните институции на конкурсен принцип, като основната задача е техният проект да води до икономически растеж и създаване на заетост. Чобанов поясни, че идеята е все още на начален етап.

Финансовият министър бе изслушан в ресорната парламентарна комисия в рамките на т.нар. „блиц парламентарен контрол”.

Министерствата най-вероятно ще разполагат с по-малки бюджети, но ще бъдат обособени специално пари за конкретни политики, обясни Петър Чобанов. „Аз съм далеч от идеята, че трябва да мерим всичко в някакъв процент, както и че приоритетните сектори се измерват с това какъв процент от БВП разпределят. Казал съм на министрите, че това не е подходът, който трябва да се следва – „дайте ми още половин процент от БВП, за да покажа колко съм значим“. Не, напротив, посочете политиките, мерките и действията и те ще покажат колко е значим вашият сектор, а не процентът от БВП, към който се стремите. Идеята е да се стремим към конкретни политики, които да реализираме“, каза Чобанов.

Парите ще бъдат разпределяни на състезателен принцип, като все още не е ясно колко средства ще могат да бъдат отделени за подобна инициатива. „Да видим най-общо казано проекти, програми, идеи на министерствата, мерки за реформи до какво ще доведат и от там от какво финансиране се нуждаят и на някакъв тип по-конкурсен принцип да разпределим това финансиране, ако то води да увеличаване на растежа и заетостта“, каза още финансовият министър.

В рамките на очакваната инжекция от 163 млн. лева допълнителни бюджетни кредити тази година няма да попадне мотокросът. Още при управлението на ГЕРБ този вид спорт бе „орязан” със субсидии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *