В ”Напоителни системи” гръмна нов скандал – разпродавали имущество

Левицата днес отново поиска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради съмнения за „ликвидация на „Напоителни системи“. Депутатът Корнелия Нинова съобщи в кулоарите на парламента за  разпореждане от министъра за бракуване, рязане и предаване за скрап на помпените станции, съоръженията и тръбите на „Напоителни системи“.Найденов разпореди ръководството на фирмата да даде пресконференция по обвиненията още днес.
„Продават се за скрап единствено бракувани тръбопроводи и неработещи помпени станции. Бракуваната скрап продаваме на Софийска стокова борса и със свежите пари успяхме да стабилизираме дружеството и да покрием дълговете към доставчици“, каза по-късно Стайко Ганчев, изпълнителен директор на „Напоителни системи“, предаде БТА.
По думите Нинова обаче министерството е спуснало норма за цялата страна да се бракуват за скрап 15 000 тона. За всеки регион също е определена норма и който не я изпълни, ще трябва да плаща неустойка. Според колежката й Мая Манолова има договор за продажба на нестандартен скрап от черни метали, сключен от „Напоителни системи“, и скандалното в него била заложената неустойка – за всеки непредаден тон дружеството ще дължи 200 лв. Тя се позова на експерти, че могат да се осигурят само 5000 тона скрап и така дружеството ще бъде задължено с 2 млн. лв. Според Манолова по този начин се върви към ликвидация на „Напоителни системи“, предаде „Дневник“.
„Дружеството разполага с огромна база, изградена преди 40 г., за напояване на 7,5 млн. дка площи. Реално поливните площи в страната са от 350 000 до 400 000 дка годишно. Повечето помпени станции са с много енергоемки помпени агрегати, което силно оскъпява водата“, коментира Ганчев. Голяма част от тези активи, поради това, че дълго време не са работили, са амортизирани и негодни. Друга част от тях са откраднати, казаха от „Напоителни системи“.
Една от мерките за оздравяване на дружеството, е именно продажбата на скрап. Към активите се водят и множество разграбени помпени станции.“Това е кошмарен проблем, от който дружеството губи“, коментира Ганчев.  Около 1 800 000 лева са задълженията към НАП, които са погасени, и около 1,5 млн. лева към „Лукойл“ и други доставчици, които вече са пуснати на разсрочено плащане. Единственият начин да оцелеем беше да направим разчет на неработещите и разграбени активи, категоричен бе той.  Никъде не демонтираме работещи тръбопроводи, а само там, където няма заявки за напояване, заяви още шефът на „Напоителни системи“.
Количествата, които ще се търгуват на Софийска стокова борса, са определени след предварителна оценка и списък с бракуваните помпени станции. На тази основа на ССБ са пуснати количества от около 1500 тона за всеки район. Ако не се осъществят тези сделки, има неустойки от около 200 лв. на тон, обясни Ганчев. Към момента от тези продажби в дружеството са постъпили около 4 млн. лева. Очакват се общо към 6 милиона лева, което ще спаси дружеството от фалит. На въпрос има ли опасност да потънат в дългове, ако не реализират договорената продажба към ССБ, от „Напоителни системи“ казаха, че такъв риск съществува. Тон скрап струва между 230 и 390 лева, уточниха от дружеството.
През февруари председателят на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ Георги Харизановбеше отстранен от длъжност, , защото срещу него е повдигнато обвинение за кражба в особено големи размери. Оказа се, че той няма и висше образование.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *