В.”Ню Йорк таймс”: Русия се превъоръжава за нова ера

Русия засилва военния си потенциал и се налага на световната сцена с твърдост, която не сме виждали от Студената война насам, пише в. „Ню Йорк таймс“. В пространна публикация, озаглавена „Русия се превъоръжава отново за нова ера“, „Ню Йорк таймс“ коментира като пример за това, че страната засилва военния си потенциал, че Русия изгражда и разширява базите си в Арктика, предаде БТА.

Анализатори казват, че усилията на Русия в Арктика са подтикнати от климатичните промени и тя иска да експлоатира и да защитава морските търговски пътища и ресурсите на петрол и природен газ в райони, които са станали по-достъпни заради топенето на ледовете, посочва изданието.

Русия увеличава бюджета си за отбрана, допълва още вестникът. Бюджетът й за 2015 г. за отбраната скочи с 11 милиарда долара в сравнение с 2014 г. и е 50 милиарда долара. Русия планира мобилизацията на над 100 000 военни и организира необявени учения, при които от едно на друго място са придвижвани хиляди военни.

Тези усилия служат за тренировка на бойците и демонстрират руската сила пред света. Често пъти в тези учения участват звена, които контролират руския ядрен арсенал и привличат вниманието върху руските ядрени способности.

НАТО отговори на това като разшири своите собствени учения, пише вестникът. В публикацията се припомня, че Русия няколкократно навлезе или мина по периферията на въздушното пространство на други страни, в това число и САЩ.

Руската роля в Сирия ескалира през септември 2015 г. Повечето руски въздушни удари обаче бяха в контролирани от бунтовници територии в Сирия, вместо срещу територии, контролирани от ИД.
Вестникът припомня и руските действия в Крим, където Русия изпрати специални сили, когато проруският президент Виктор Янукович беше отстранен от власт и после Крим се присъедини към Русия след референдум, който Украйна и Западът възприемат като незаконен.

Русия купува, усъвършенства и развива военното си оборудване с намерението да модернизира 70 процента от въоръжените си сили до 2020 г. С това наваксва пропуснатото и намалява технологичния разрив със Запада в сферата на отбраната, посочва Ник де Ларинага, анализатор от британския аналитичен център Ай Ейч Ес Джейнс, специализиран във въпросите на сигурността и отбраната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *