В някои университети ще се закриват нежеланите специалности

От следващата година България вече ще има по-малко висши учебни заведения, а в много от съществуващите броят на специалностите може да намалее. Това са част от предвидените от правителството реформи в сектора на висшето образование у нас.

Темата е била обсъдена на последното заседание на Министерски съвет, когато беше одобрен допълнителен трансфер на средства за Великотърновския университет, който закъса финансово. По този повод вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, икономическият вицепремиер Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов са се обединили около становището, че във ВУЗ-овете у нас трябва да започне мащабна оптимизация на разходите.

Според Горанов е ясно, че отпуснатите средства за покриване на натрупани задължения на Университета във Велико Търново, няма да решат проблема с раздутите разходи на ВУЗ-а. Според Горанов ръководствата на университетите у нас не са се „напаснали” към демографската ситуацията – от една страна липсват студенти, а друга страна липсва актуализация на специалностите, според търсенето на бизнеса и пазара на труда. Финансовият министър коментира, че дори в Алма Матер има незаети места за студенти по специалност „Право” информира  inews.bg. „Демографският натиск, за който висшите училища се оказаха неподготвени, въпреки че е ясно от десет години напред колко деца преминават през образователната система, води до това, че в момента имаме незапълнен прием в почти всички висши училища и то по специалности, по които ние традиционно сме смятали, че има огромен интерес”, посочва Горанов.

От своя страна Кунева заявява, че скоро ще предложи постановление, в което ще се предвижда обединяването на специалности, които са били напълно излишно раздробени единствено с цел да може да се направи още една катедра със съответната академична обезпеченост в някой университет, предаде БГНЕС. Тя, както и Горанов, се обединяват около мнението, че мерките, които трябва да бъдат наложени, е необходимо да включват намаляване на приема в университети, сливане и закриване на специалности, затваряне на филиали на ВУЗ-те и др. По този начин ще бъдат намалени излишните разходи за специалности, в които няма студенти или те са прекалено малко, както и аз университети или техни филиали, които не могат да запълнят бройките. „Нито самоцелно могат да съществуват театри, ако няма кой да посещава постановките им. Още по-малко самоцелно могат да съществуват висши училища, ако няма кой да се обучава в тях”, коментира Горанов.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *