В офисите на ДСК и Кооперативна банка не засекли фалшификатите

Ментета евро спряха чейнджа в Кърджали

Сарафските бюра отказват банкноти от 100 и 200

Дори банкнотоброячните машини и уреди за проверка с UV лъчи вече не ловят перфектните ментета

Паника заради ментета евро разтресе Кърджалийско. Суматохата настана, след като стана ясно, че фалшивите банкноти не са били уловени от няколко банки в областния център и съседни градове. Според едната версия младеж обикалял гишетата и обменял 100 и 200 евро срещу левове. Апаратите на трезорите обаче не засекли ментетата. Истината лъснала, когато измамникът пробвал същия номер и при опитен сараф. В Момчилград вчера твърдяха, че главен герой при разкриването на фалшификатите е собственикът на обменно бюро Сюлейман Дурмуш. Той поискал за свой клиент от банка около 5-6 хил. евро. Сарафът обаче зяпнал от изненада, когато установил, че в купчината финикийски знаци, получени от трезора, имало само няколко истински.

„Ужилените“ банки са клоновете на ДСК и Кооперативна банка в Момчилград“, потвърди за „Стандарт“ окръжният прокурор Светлозар Лазаров. Ментетата са основно с номинал 200 евро. „Купюрите са с изключително високо качество, вероятно затова банковите служители са се заблудили“, коментира магистратът. Според банкови чиновници даже машините за броене и проверка на еврото не установил нищо съмнително. Ментетата имали всички реквизити и защити, включително светлинната ивица.

Чейнчаджията Дурмуш се усъмнил заради шума при мачкане. Опитната му ръка уловила, че ментетата са изработени от по-мазна хартия. Ченгета обикалят сарафските бюра с куп снимки и разпитват собствениците. Вече е образувано наказателно производство дознание по чл. 244 от Наказателния кодекс с наблюдаващ прокурор срещу 35-годишен кърджалиец. Той е заподозрян, че е пробутал в банките фалшификатите. Мъжът е без криминално досие и е непознат за полицията. Той е с предварително задържане за 24 часа. С разрешение на прокуратурата мярката му е удължена до 72 ч. Предстои да се внесе искане в Окръжния съд в Кърджали за постоянна мярка „задържане под стража“ на измамника. Предстои и експертиза на фалшификатите. Случаят с ментетата евро е поет от антимафиотите.

Междувременно в Кърджали и региона с всеки изминал час слуховете лавинообразно надуват количеството на „хванатите“ фалшиви банкноти.

Колко точно са те, никой официално не казва. Според версиите сумите варират от няколко до няколко хиляди банкноти. В една от засегнатите банки източник, пожелал анонимност, съобщи, че става въпрос само за четири банкноти. След като са били върнати и надлежно заменени с истински, направена е проверка на всички останали банкноти евро. Сред тях обаче не са установени фалшиви купюри.

Местните чейнчаджии обаче са в шок.

„Колко ли от ментетата са влезли в обращение и колко ли ще ни бъдат загубите“, вайкат се сарафите. По-неопитните от тях категорично отказват да извършват операции с едри банкноти от европейската валута.

Вече има хипотези, че перфектните ментета са внесени от чужбина и се разпространяват в цяла България. Засега от полицията отричат да са засекли сходни фалшификати в градове извън Кърджалийско.

Гери Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *