В Пловдив се проведе Втората национална аутсорсинг конференция

ПрезидентътРосен Плевнелиеви вицепремиерът и министър на вътрешните работиРумяна Бъчвароваоткриха днес в Пловдив националната аутсорсинг конференцияпод надслов „Аутсорсинг дестинация България“.

Събитието се организира за втора поредна година от Община Пловдив и “Индъстри Уоч”. Гости са изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции и Консултативния съвет на Германската аутсорсинг асоциация Стамен Янев и Стефан Фрике.

Конференцията се провежда впартньорство с Българската агенция за инвестиции, Българската аутсорсинг асоциация, Българската асоциация на софтуерните компании, ИКТ Клъстер Пловдив и Българската асоциация по информационни технологии.

При откриването наБизнес форума „Аутсорсинг дестинация България“ в Пловдив президентът Росен Плевнелиев съобщи, че само за една година България се качва с 11 позиции нагоре в световната класация на най-атрактивните аутсорсинг дестинации и вече е трета в света.

Индустрията, която е най-силно развита вСофия и Пловдиввече определя1.74% от БВП.

Страната ни е и световен износител насофтерни продукти,като експортът е насочен предимно заСАЩ, Канада и Западна Европа,уточни президентът.

Само през изминалите две годиниIT и аутсорсингкомпаниите, които са инвеститрали в Пловдив и региона са нарастанли от 2 на 80. Разкритите работни места до края на тази година ще достигнат 5 000, като повечето от заетите са млади специалисти между 18 и 35 години, които говорят няколко езика.

Прогнозите са, че през следващите три години работещите в тази сфера ще се увеличат двойно.

„Заставам зад всеки проект, зад всяка инвестиция и иновация, свързана сITи аутсорсионг сектора. Днес пишем историята на успеха в тази област“, каза още президентът Росен Плевнелиев. По думите му правителството и държавните институции ще правят всичко възможно, за да подпомагат развитието на тези индустрии, като според него, дебат за„сините карти“изобщо не трябва да има, тъй като този бизнес има нужда да наема специалисти и от държави, които не са членки на ЕС.

В тази връзка държавният глава подчерта, че трябва да има спешни реформи в образованието, така че младите хора, които се подготвят в университетите, да отговарят на изискванията на високотехнологичния бизнес.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи при откриването на националната конференция, че в най-скоро време ще бъдат приети два нови закона, които коренно ще променят държавата ни, Това са Законът за електронното управление и Законът за електронната идентификация. Гласуването им предполага и създаване на Агенция за електронно управление, уточни Бъчварова.

В тази връзка президентът Плевнелиев отбеляза, че трябва да се създаде иПътна агенция на българското електронно правителство, която може да се финансира със средства от ОП „Добро управление“, по която България има възможност да усвои 115млн.евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *