В САЩ чакат нов трус на ипотечния пазар

До края на 2010 година близо половината от всички ипотеки върху търговски площи в САЩ ще бъдат „под водата“, което означава, че ще струват повече от самото обезпечение. Такова е мнението на Елизабет Уорън, ръководител на комисията за надзор на изпълнението на програма TARP в американския конгрес.
Това може да доведе до сериозни проблеми за банките, тъй като много от кредитополучателите може да решат да спрат да обслужват задълженията си. В такава ситуация може да се стигне до нов трус на ипотечния пазар в САЩ, смята Уорън.
„Повечето от търговските ипотеки са концентрирани в средно големите банки. В момента в САЩ има 2 988 банки, повечето със среден размер, където има опасна концентрация на ипотеки върху търговски площи“, заяви Уорън пред CNBC.
В резултат на това икономиката ще бъде изправена пред нов „много сериозен проблем“, който трябва да бъде разрешен в рамките на следващите три години, смята Уорън. Нейното виждане е, че е много малко вероятно нещата да тръгнат към стабилизация още тази година.
По отношение на закъсалите вече ипотечни кредитори Уорън призовава за преосмисляне на модела за работа с контролираните от правителството Fannie Mae и Freddie Mac.
“Аз съм от онези хора, които никога не са харесвали публично-частните партньорства. Смятам, че това, което те правят, е да се използва държавата, когато тя е полезна, а когато частният сектор е полезен – се обръщат към него. Смятам, че трябва да преосмислим тази концепция“, посочва Уорън.
Вече не трябва да има принципни гаранции и независимо от това колко си голям, трябва да носиш отговорност за грешките си и ако направиш достатъчно сериозни такива, то бизнесът ти трябва да излезе от пазара, завършва тя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *