В София се повишиха и цените на панелките

Търсенето на жилища в София е на път да изравни цените на тухлените и панелните апартаменти, сочат данните за пазара през последните месеци.

От сдружението на брокерите на имоти отчетоха като цяло ръст на цените в цялата страна, като за периода юли – декември 2016 г. в столицата той бе с 12%.

Средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро. Увеличава се търсенето и на панелни апартаменти. Те стават предпочитани напоследък заради чистата жилищна площ при покупката – плаща се за реална квадратура, докато при новото строителство в цената на дома се включват и общите части. Според брокерите, ако имотът е в добро състояние и е на комуникативно място, цените стигат 900 и дори 1000 евро за квадратен метър. Най-голям интерес от купувачи обичайно има към южните квартали, широкия център и крайните райони, но задължително с метро. Освен към „Младост“ и „Люлин“ търсенето се е насочило например към квартали като „Левски“ и „Враждебна“. Според офертните цени в специализирания сайт Имот.бг средната цена на панелните жилища в София е около 800 евро на квадрат.

Двустайните апартаменти с квадратура от 60 квадрата остават актуални. В същото време има все повече купувачи на тристайни с гараж, задължително тухлени. Те са готови да броят за дом и до 150 хил. евро, но предлагането все още е ограничено. Интересът към новото строителство е огромен – ако през 2014 и 2015 г. покупката на апартамент в строеж плахо се завърна на пазара, сега една четвърт от купувачите се ориентират към сделки „на зелено“.

През 2015 г. отчетеното поскъпване беше около 6-7%, през миналата година обаче за пръв път е факт двуцифрен ръст на цените, коментираха брокери, информира е.Сега. Прогнозата на сдружението за тази година е за ново плавно увеличение на цените на апартаментите в столицата до 10%.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *