В Сухиндол привличат туристи с приключенски парк за 200 000 евро

Най-големият в Търновскиярегион приключенски парк с няколко екопътеки, игрище за пейнтбол и спортни атракции ще заработи в Сухиндол. Общината работи по проект за насърчаване на туризма за 200 хил. евро, каза кметът Пламен Чернев, цитиран от регионалния вестник „Борба“. Разработката вече е дадена за съгласуване в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Според Чернев в района, който е един от най-живописните у нас, ще се развива популярният напоследък туризъм от типа тийм билдинг.
40-метров пилон, на който ще се вее и българският трибагреник, ще е разположен на върха на Деветашкото плато. Целта е приключенският парк да се вижда от километри, за да се локализира точно разположението му, обясни градоначалникът. Според него това ще е и най-голямото знаме, което някога е окачвано в Централна Северна България.
Приключенският парк ще е разположен в района между Сухиндол и съседното село Коевци. До него ще отвеждат две екопътеки. Маршрутът име подбраннеслучайно. Ще бъде изграденауникална чешма с цели 40 чучура. Старинен римски път и римски слънчев часовник ще могат дабъдат видяни от природолюбителите, които преминат по екопътеките. „Досега тези забележителности бяха по-скоро местни, но целта ни е да ги направим световно достояние, защото подобни неща трудно могат да се видят освен при нас”, смята Пламен Чернев. Според него допълнителен интерес за природолюбителите ще представляват и множеството красиви водопади и пещери в околностите на Сухиндол. Сухиндол е едно от най-известните и най-богатите български селища. Според археолозите във великотърновския музей най-старите сведения за живот в селището са от епохата на еолита (новокаменната епоха, 6000 години преди н.е.). В местността Селце има останки от селище от II-V век, а в местността Драчево е съществувала средновековната крепост Дирица. Градоначалникът изтъкна и Сухиндолския връх северно от града, който представлява изгаснал вулкан.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *