В хотел „Царев връх” се проведе 33-та среща на монасите и монахините от Европа.

От 13 до 18 юли в хотела на Рилския манастир „Царев връх” се проведе 33-та среща на монасите и монахините от Европа. Темата на срещата е: „Животът в Христос – предизвикателство и надежда”. Тя бе организирана от Международния междухристиянски съюз на монасите и монахините. В срещата взеха участие духовници и богослови от цяла Европа.
Проф. Иван Желев от Богословския факултет на Софийския университет и йеродякон Петър Граматиков от Пловдив изнесоха доклади от българска страна.
Свои доклади представиха и двама архиереи на Цариградската вселенска патриаршия: Естонският митрополит Стефани Синопският епископ Атинагор, викарий на митрополита на тази патриаршия заБелгия Пантелеймон.
Поздравителни адреси до участниците изпратиха Всесветейшия Вселенски патриарх Вартоломей, Негово Величество българския цар Симеон II, кардинал Валтер Каспер, доскорошен председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, и кардинал кардинал Франк Роде, префект на Конгрегацията за подвижнически живот.
Международният междухристиянски съюз на монасите и монахините е създаден през 1970 г. На всеки две години той организира свои срещи в някоя европейска държава. Монахини, монаси и обикновени хора от различни вероизповедания и националности се срещат през юли за една седмица и обсъждат теми, свързани с монашеския живот и християнската вяра.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *