В Чили и Украйна днес гласуват за президент

Изборните секции в Украйна бяха отворени тази сутрин в 8.00 ч. за първитеслед Оранжевата революция през 2004 г. президентски избори, предаде АФП.
Право на глас имат 37 милиона украинци от общо 46 милиона население. За президентския пост се състезават 18 кандидати, чиито имена са напечатани на бюлетина, дълга 58 см, посочва ИТАР-ТАСС.
Основните съперници са клонящият към Москва, предпочитан от избирателите според сондажите Виктор Янукович и настоящият премиер Юлия Тимошенко – „музата“ на Оранжевата революция, която през 2004 г. бе носител на прозападните стремления на част от съгражданите си.
Никой от двамата вероятно няма да спечели на първия тур заради изобилието от кандидати и раздробеността на електората, което предполага втори тур на 7 февруари, отбелязва БТА.
В Чили днес се произвежда втори тур на президентските избори, предаде АФП. Един срещу друг се изправят двамата кандидати, спечелили най-много гласове на първия тур на 13 декември – кандидатът на десницата Себастиан Пинера и бившият президент на Чили Едуардо Фрей.
На първия тур разликата между двамата беше от 14%. Тогава Пинера спечели 44% от гласовете на избирателите, а Фрей – 30%, припомня БТА.
Допреди няколко дни социологическите проучвания показваха, че преднината на Пинера пред Фрей е от 5-6%. Тази седмица ново допитване показа, че тази преднина се е стопила. Според новите данни Пинера се ползва с доверието на 50,9% от чилийските избиратели, а Фрей с това на 49,1%, така че изходът от вота днес остава отворен.
Пинера е на 60 години и в родината си е по-известен като чилийския Берлускони. Той е енергичен почитател на екстремните спортове, един от най-богатите хора в Чили, собственик на частна телевизия, акционер в авиокомпанията ЛАН, както и в множество дружества, развиващи дейност в минодобивната промишленост, недвижимите имоти и здравните услуги.
Ако Пинера спечели днес, за първи път 20 години след падането на диктатурата на Аугусто Пиночет в Чили отново на власт ще дойде десницата. Вотът трябва да даде отговор на въпроса дали Чили е обърнала страницата от историята си, свързана с диктатурата или не. Засега индикация за това е фактът, че емблематични интелектуалци от чилийската левица заявиха подкрепата си за Пинера.
Конкурентът на Пинера – бившият президент Едуардо Фрей, управлявал Чили от 1994 до 2000 г., по-рано тази седмица получи подкрепата на останалия на трето място в президентската надпревара Марко Енрикес-Оминами. Оминами призова привържениците си да подкрепят 67-годишния Фрей. Оминами е син на активист от крайната левица, убит от хунтата по времена диктатурата. Според него Пинера е подкрепян от десницата, която е съучастник в убийството на баща му.
Досегашната президентка на Чили Мишел Бачелет, която се ползва с доверието на 80 процента от сънародниците си, според конституцията няма право на два последователни мандата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *