В Швеция за 700 години инфлацията е 2.6%

Централната банка на Швеция- Sveriges Riksbank е основана през 1668 година и се смята за най-старата в света държавна централна банка. Справка в архивите показва, че за 723 години средната инфлация в страната е била 2.6%, пише „Блумбърг”.

Днес ситуацията в тази страна, която е смятана от мнозина за пример за социална държава, е различна и битката на централните банкери е да се осигури ръст на цените и инфлация до заветните 2%, за които се смята, че стимулират икономиката. Защото за последните пет години Швеция се намира в процес на дефлация-поевтиняване на стоки и услуги, предаде БЛИЦ.

За да промени положението, в страната бяха въведени отрицателни лихви-тоест, взимат комисиона, ако държиш парите си в банка. Централната банка пък започна да изкупува държавни ценни книжа в големи количества.

Тези мерки като че ли започват да дават резултати – досега през 2015 година са регистрирани няколко покачвания на цените, като последното е било през септември ,когато е регистрирано увеличение с 0.1%. Сега надеждите на правителството са през 2016 година страната да достигне мечтаната инфлация от 2% годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *