Газпром: Газът и днес не тръгна, Нафтогаз се отказа от собствените си думи

Нафгогаз Украйна днес преди обяд отново не е отворила крановете на газопреносната си система за транзитиране на руски газ към Европа, става ясно от официално съобщение на Газпром.

От Газпром посочват, че вчера са получили от Нафтогаз предложение как да се разпределят подаваните от Газпром за транзитиране на денонощие 99,2 млн. куб. м природен газ и са се съгласили с него. Според предложението на украинската страна е трябвало през газоизмервателната станция „Орловка” (балканското направление) да бъдат подадени 28 млн. куб. м (заявката на Газпром вчера беше за 63,1 млн. куб. м), през „Ужгород” – 57,3 млн. куб. м и за Молдова – 13,9 млн. куб. м.

Обаче днес Нафтогаз е дала отрицателен отговор на заявката за транзит на Газпром, отразяваща собственото им предложение. Официалният предлог за отказа е същият като вчера, т.е. отсъствие на техническо споразумение за условията на предаване и приемане на газа на граничните станции за 2009 г. От Газпром отново повтарят, че това техническо споразумение не би могло да бъде препятствие на възобновяване на транзита към Европа „при наличие на добра воля от страна на Украйна”.

От Газпром съобщават още, че днес руските наблюдатели не са допуснати до вече съгласуваните точки на мониторинг на украинска територия, което е „грубо нарушаване на правилата на мониторинг”, подписани на 12 януари в Брюксел между ЕК, Русия и Украйна.

От Газпром коментират, че „при условие че европейските страни по вина на Украйна продължават да не получават газ, подобни непоследователни действия от украинска страна са възмутителни”.

От руската компания отново призовават Нафтогаз Украйна да „престане да търси оправдания за собственото си нежелание да възстанови транзита за Европа и най-накрая да отвори крановете на своята газопреносна система”.

Газпром заявява, че газовите кранове на граничните станции с Украйна вече четвърто денонощие са отворени и налягането е работно, което позволява да се осигурят доставките на газ за европейските потребители. Вчера руският посланик в София заяви, че Газпром ще продължи да държи газовите кранове за транзит за Европа отворени, докато Украйна се съгласи да възобнови транзита през нейна територия.

Според информация на вестник „Ди Велт“ украинският премиер Юлия Тимошенко е решила да постигне компромис с Русия, предвиждащ увеличение на цената на руския газ в течение на няколко години до пазарната.

За първата година (настоящата 2009 г.) Украйна е съгласна да плаща 260 долара за 1000 куб. метра газ спрямо 179,5 долара до декември, когато Москва спря доставките заради липсата на ново споразумение. В следващите три години цената ще се изравни с пазарната.

Таксата, която ще плаща Газпром за транзита на руския газ през Украйна за Западна Европа, ще бъде 1,7 долара за 1000 куб. метра на 100 км, посочва немското издание, без да назовава източниците си.

Освен това е предвидено да бъде разпуснато дружеството посредник РосУкрЕнерго – швейцарска компания, в която равни дялове имат руския газов гигант Газпром и двама украински предприемачи.

Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *