Газпром: До 2020 г. „Турски поток“ ще е готов

Последната четвърта част от газопровода „Турски поток“ ще е готова до 2020. Това заяви пред ТАСС вицепрезидентът на „Газпром“ Александър Медведев.

Той посочи, че работата по проекта върви по график за морската и сухоземната част на газопровода. В момента се готви междуправителствено споразумение между Турция и Русия.

Александър Медведев припомни, че „Турски поток“ трябва да е готов до 2020 година, за да могат да се пренасят 14 млрд. куб.м. газ за Турция и близо 50 млрд. куб.м.газ за Стария континент.

През декември 2014 г. по време на визита си в турската столица Анкара руският президент Владимир Путин обяви края на „Южен поток“. Вместо него той обяви началото на „Турски поток“.

В края на март „Газпром“ обяви, че за $1 млрд. е изкупила дяловете на партньорите си „Южен поток“.

Евтиният петрол погреба „Южен поток“. Това е основната причина за спирането на проекта за ново газово трасе, писа междувременно в. „Ню Йорк таймс“.

Чистата печалба през 2014 г. на руския енергиен монополист „Газпром“ се е свила с 86% до 159 млрд. рубли ($3 млрд.). Това става ясно от счетоводните отчети на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *