„Газпром” е готов да изкупи целия обем азербайджански газ

Москва, Русия /КРОСС/ „Газпром“ е готов да изкупи целия обем от азербайджанския газ, е заявил шефът на руския газов гигант Алексей Милер на пресконференция в Санкт Петербург. „Нашите азербайджански приятели ни предложиха да увеличат обема от доставки на газ през следващата година. Първоначално те говориха, че могат да доставят 1 млрд., а сега са готови и за 2 млрд. куб метра газ. Ние сме готови да купим целия азербайджански газ, за нас това е изгодно“, е заявил Милер.
Азербайджан започна да доставя газ от 1 януари тази година. Първоначално, руската газова компания е имала намерение да купи през 2010 година 0,5 млрд куб. м. от Азербайджан, но след това газовите компании на двете страни са се договори за удвояване на обема, съобщава Trend. По такъв начин, през 2010 година Русия ще купи от Азербайджан 1 млрд. куб. м, а през 2011 година ще удвои покупката – до 2 млрд. Както е заявил Милер, в договора няма таван за обема закупуван газ.

При това Азербайджан взима активно участие в проекта „Набуко“, конкурентен на „Южен поток“. Според министъра на промишлеността и енергетиката на Азербайджан Натик Алиев, „Набуко“ има проблеми, които могат да попречат на работата. „Единствената ресурсна база за „Набуко“ е Азербайджан. От нас нищо не зависи в този проект. Ние направихме всичко и сега чакаме развитието на събитията“, е заявил министърът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *