„Газпром” и ЕС пред сделка за „Южен поток”

„Газпром“ и ЕС са пред сделка за „Южен поток“, пишат руските медии. Дали такава ще бъде постигната зависи от приемането от Киев на законопроект, който може да ограничи износа на руски газ през украинска територия, като част от планираните санкции срещу Москва. Вчера Върховната Рада на Украйна гласува на първо четене санкциите, включително за газовия транзит. Възможно е между двете четения текстовете да претърпят промени.

Украинската газова компания „Нафтогаз“ вече е предложила на „Газпром“ ако бъдат наложени санкции, Русия да продава газа още на руско-украинската граница. След това той ще бъде транспортиран през Украйна от компании, които не са включени в санкциите, например европейски. Ако „Газпром“ приеме подобна схема, то това ще бъде временно, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Според експерти в замяна руският концерн може да поиска от ЕС одобрение за проекта „Южен поток“. В противен случай налагането на санкции от Киев ще засегне сериозно ЕС. В момента 15 европейски държави получават през Украйна между 30 и 100% от необходимия им газ.

Междувременно главният изпълнителен директор на OMV Герхард Ройс коментира пред ИТАР ТАСС, че спирането на строителството на българския участък на „Южен поток“ няма да доведе до изместване на сроковете за целия проект. Възможно е през есента ЕК да разработи реалистичен подход по решението на въпроса за режима на изпълнение на проекта“, каза той.От австрийската компания са категорични, че няма да извършват реверсивни доставки в Украйна във вреда на доставките за основните си партньори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *