”Газпром” обяви промоция за Европа

Тази година средната цена на газа, плащана от европейските енергийни компании, ще спадне от 409 до 280 щ. д. за 1000 куб. м, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки високопоставен представител на компанията. Цените на газа са тясно свързани с цените на петрола, които миналото лято се сринаха с почти три четвърти до около 40 щ.д. за барел.
Съобщението на „Газпром“ бе направено по време на срещите в Москва на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Дурау Барозу с руския премиер Владимир Путин и президента Дмитрий Медведев, предаде ДПА, цитирана от БТА. Oсновна тема на разговорите e спорът за газовите доставки за Източна Европа миналия месец.
„Газпром“ обяви също, че ще намали износа си за Европа с около 5% до 179 млрд. куб. метра заради очаквания спад на търсенето. Освен това тази година руската държавна монополна газова компания ще понижи добива на природен газ със 7% до около 510 млрд. куб. метра. „Газпром“ прогнозира също, че търсенето на газ в Русия през 2009 г. ще се понижи. Според компанията спадът в търсенето ще засегне не само „Газпром“, но и независимите производители. През 2008 г. на вътрешния руски пазар са доставени 462,9 млрд. куб. метра газ. „Газпром“ очаква увеличение на доставките за Украйна през 2010 година с 10 млрд. куб. метра газ до 50 млрд. куб. метра.
Тази година руската газова компания планира да достави на Украйна 40 млрд. куб. м газ.
За строителството на газопроводната система “Южен поток“ „Газпром“ смята, че ще са нужни до 25 милиарда евро. В сумата са включени и над 4 милиарда евро за изграждането на морския участък по дъното на Черно море, съобщиха междувременно агенциите.
Строителството на сухопътните продължения на магистралите до Австрия (1300 км) и до адриатическото крайбрежие на Гърция (990 км) ще струва още около 15-20 милиарда евро. Очакваното начало на експлоатацията на газопровода е края на 2014-2015 г.
България не възразява против влизането на „Газпром“ в нейните вътрешни газотранспортни мрежи. Това заяви президентът на България Георги Първанов на среща в ИТАР-ТАСС с главните редактори на водещи руски медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *