Газпром планира да удвои капацитета на подземните си хранилища в Европа до 2017-а

Руският енергиен гигант Газпром увери, че задължения за доставка на газ за Китай няма да се отразят на изпълнението на задълженията на и договорени обеми от компанията за Европа.

„Задълженията за доставка на газ за Китай няма да се отразят на договорите, които са сключени с европейските партньори“, заяви ръководителят на отдела за „Структуриране и ценообразуване“ на „Газпром експорт“ Сергей Комлев по време на „Европейска газова конференция“.

Според него концепцията за доставки на газ за Китай, която в момента е в процес на обсъждане, ще стимулира развитието на ресурсната база.

Въпреки това недостатъчните количества газ в украинските подземни газови хранилища могат да застрашат доставките на газ за Европа. „Това е риск, който не можем да поемем“, заяви Комлев.

Той добави, че „Газпром“ продължава да доставя газ за Украйна, въпреки съществуващия дълг за доставки през предходния период. Според него компанията остава ангажирана с осигуряването на стабилно снабдяване на европейските партньори и остава стабилен доставчик на газ.

От „Газпром“ заявиха, че планират да удвоят капацитета на своите подземни хранилища в Европа до 2017 г. Компанията смята да увеличи капацитета за съхранение на газ на 5 милиарда кубически метра до 2017 г, обяви Комлев, като припомни, че „през 2014 г. обемът на изпомпания газ е надвишил 5 милиарда кубически метра“.

Комлев обясни, че руската компания винаги е разглеждала възможността за съхранение като ключов фактор за стабилността на доставките.Печалбата на „Газпром“ е намаляла с 61% през третото тримесечие на 2014 г. 105,7 милиарда рубли (1,5 милиарда щатски долара), след като доставките за Украйна бяха спрени.

От „Нафтогаз Украйна“ съобщиха, че са обжалвали пред Арбитражния съд в Стокхолм намаляването на транзита на газа, преминаващ през страната, като от Киев настояват и за промяна на тарифата за транзит.

Транзитът през Украйна за страните от Европейския съюз през последните години непрекъснато намалява. Това е част от стратегията на „Газпром“ да минимализира рисковете при снабдяването със „синьо гориво“ на Европа. През 2014 г. през украинската газотранспортна система са транзитирани 58,9 милиарда кубически метра газ в сравнение с 83,90 милиарда кубически метра през 2013 г. и 92,2 милиарда кубически метра през 2009 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *