Газпром може да гази в морето за „Турски поток“

Газпром е бил уведомен и по дипломатически канали е получил от турските власти първото разрешително за изграждането на морския участък от газопровода „Турски поток“. Тези първи конкретни стъпки ще се осъществят в рамките на подготвителните процедури по възобновяването на проекта. Това съобщават от пресслужбата на руския газов гигант.
По повод така бързо полученото разрешително от страна на турските власти,  Алексей Милер – шеф на Газпром, отбелязва в специалното съобщение  срочната и коректна  оперативност и сътрудничеството при работата с партньорите им по първия етап от изпълнението на проекта „Турски поток“.
След като Русия се отказа от проекта „Южен поток“ заради несигурната позиция на България и наложените „изисквания“  на ЕС газопроводът да отговаря на т.нар. трети енергиен пакет, в много къси срокове бе взето решение да се построи друг газопровод на брега на Черно море, този път в Турция, която не закъсня да изпревари нерешителната си и колебаеща северна съседка. Настъпилата криза в отношенията Русия-Турция след свалянето на руски самолет над сирийска територия от турски ВВС, прекъснаха временно преговорите и изпълнението на проекта.

След затопляне на отношенията между Русия и Турция и официалното извинение на турските власти по повод инцидента с руския самолет, „Турски поток“ само за месец отново влезе в дневния ред на икономическите   взаимоотношения между двете страни. Фактите вече са налице: първото разрешително за строителството на морския участък от проекта е на бюрото на Алексей Милер. Този проект предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция, от където може чрез интерколекторни връзки да се снабдяват и други страни от Балканския полуостров и  Европа. Общата дължина на тръбата по морското дъно е почти около 1000 километра, а продължението  й на суша през територията на Турция – близо 200 километра. Всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде с мощност 15,75 милиарда кубични метра, а след приключването общата му стойност ще достигне 11,4 милиарда евро.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *