Газът може да поевтинее с до 15% от октомври, прогнозира Ангел Семерджиев

С 10-15% може да поевтинее природният газ от 1 октомври, прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев пред журналисти.
По думите на Семерджиев, най-добрата възможност да се поддържат стабилни цени на природния газ в която и да е страна е местният добив. Усилията, които се полагат да има местен добив на синьо гориво, са в правилната посока и ще доведат до стабилизиране на цените, индустрията също ще може да се възползва от това.
Засега, обаче, не е ясно какви ще са количествата, които от Мелроуз могат да доставят като добив от Галата, за да се каже как това ще повлияе на цената на газа. Ако те са малки, местният добив ще повлияе незначително на цената на синьото гориво.
При местния добив също има разходи, припомни Семерджиев, но посочи че винаги газът, добиван от находището Галата, е бил на по-ниски цени от порядъка на 10-20 %.
В комисията не е постъпвала конкретна информация във връзка с преговорите с Русия за нови газови договори.
Надяваме се, че към септември, когато трябва да определяме цената на природния газ, ще имаме възможност за корекция, дай Боже да бъде надолу, заяви председателят на ДКЕВР.
В момента използваемостта на газоразпределителната мрежа у нас е много ниска – 10-20%.
Едва 50 000 са битовите потребители, които ползват този начин на отопление, което, по думите на Семерджиев, е много малко за размерите на България. Цените на природния газ са сравними с тези на топлофикационните дружества, но битовите потребители трябва да направят допълнителни инвестиции за присъединяване.
Окончателни резултати от одита на газоразпределителните дружества могат да се очакват към края на септември, макар че основните изводи са направени.
От комисията считат, че възможност за подобряване на структурите на газоразпределителните дружества е удължаването на срока на амортизация.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *