Газът ще поскъпне с до 5% от януари

Според оповестената вчера прогноза на „Булгаргаз“ природният газ от 1 януари 2012 г. трябва да поскъпне със 17,61 на сто спрямо действащата сега цена.
Като основна причина за поскъпването газовото дружество изтъква, че само за 2011 г. ДКЕВР на четири пъти е утвърждавала по-ниски от предложените от „Булгаргаз“ цени с общо 14.49%.   Друга причина да бъде повишена цената е нивото на цените на алтернативните горива и повишеният обменен курс долар – лев с 3.65 процента, посочват от „Булгаргаз“. Прогнозата им идва месец преди официалното заявление в ДКЕВР.
Не мога да се съглася, че причина за по-високата цена на газа от 1 юли 2012 г. е това, че сме утвърждавали по-ниски цени на природния газ през тази година, коментира председателят на ДКЕВР.  Следим паричните потоци на „Булгаргаз“ и цените, които сме определили генерират надвзет или недовзет приход, който също следим точно и ще го определим в края на това тримесечие, заяви Семерджиев.
По думите му, при регулиране на цените е осигурен положителен паричен поток за дружеството, немислимо е от 1 януари да има увеличение от близо 18 процента на природния газ.  Влиянието на цените на алтернативните горива и на обменния курс лев – долар е изцяло в рамките на нашата прогноза за цената на природния газ от 1 януари 2012 – тоест за минимално повишение с до пет на сто, посочи Семерджиев.
Според него, цената на топлинната енергия ще остане без промяна през отоплителния сезон. Ще бъдат направени изчисления как налагането на акциз въру природния газ  от 1 юни следващата година ще се отрази върху цената на топлинната енергия, но най-вероятно това няма да я оскъпи значително, прогнозира Семерджиев.  Той каза, че отново ще се търсят резерви в самите топлофикационни дружества, така че да няма по-високи цени на парното и от средата на лятото.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *