Галя Прокопиева: „С парите на данъкоплатците се появява печалба в частна финансова институция“

© Снимка:БГНЕС

Писмото до министъра на финансите Симеон Дянков с искане за информация в кои банки се държат депозитите на държавните предприятия е подписано от главните редактори на всички медии, които участват в Съюза на издателите, и аз изключително се радвам на този факт, тъй като до момента не е регистрирано подобно нещо, заяви в предаването „12+3“ главният редактор на вестник „Капитал“ Галя Прокопиева. „През последната година-две верижно бяха започнати да се изкупуват тези медии, които изброихте, медии и телевизии. По един или друг начин всички тези покупки, по-пряко или по-косвено, бяха финансирани от една конкретна банка и това е Корпоративна банка“, каза Прокопиева, имайки предвид вестниците „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Уикенд“, „Меридиан мач“, „Засада“ (бивш „Експрес“), „Борба“ и телевизиите „ТВ7“ и „ББТ“. „И в същото време по информация от лятото на миналата година изведнъж се оказа, че основният масив депозити на държавни предприятия някакси са се концентрирали в тази банка. Казвам някакси, защото няма правила и няма публичност за това как директорите на държавни предприятия избират в коя банка да си слагат парите. Те би трябвало да избират по няколко критерия, ако следват разума – да оценяват сигурността на банката, да гледат лихвите и прочие и прочие. В същото време ние говорим за една концентрация от стотици милиони лева, които стоят най-често на разплащателни сметки, т. е. при много ниски лихви, и разликата до пазарните лихви, ако биха се дължали такива, се появява като един минус, като негативен ефект за тия държавни предприятия и като плюс в тези банки, в които отива … Индиректно, т. е. с парите на данъкоплатците, се появава една печалба в частна финансова институция, която позволява изкупуване на медии. И двата процеса са изключително негативни – от една страна данъкоплатците са ощетени, а от друга страна пак са ощетени, защото настъпва концентрация, монополизиране на общественото мнение. и най-страшното е, че такова нещо не може да се случи, без по някакъв начина да има политическа протекция зад него, което означава, че тази концентрация на обществено мнение … по никакъв начин не е в полза на обществото, политиците по накакъв начин каптират излаза на мнения в тези медии … И смисълът на това писмо е да установим как са се развили тези процеси с финансирането на тази схема, продължават ли все още държавните предприятия да концентрират парите си там. Защото ако „да“, това би значело нещо за сегашното правителство“, посочи тя.
Според нея третият проблем е, че в изброените медии собствеността е анонимна. „Ние съдим по косвени белези за някои от нещата“, каза главният редактор на „Капитал“ и се съгласи, че един от основните проблеми в това отношение е липсата на публичен регистър на собствеността. „Но това е ужасно. Когато пазарът е доминиран от анонимни медии и анонимни редактори … Не искам да говоря лошо за колегите, но главния редактор на някое от тези издания виждали ли сте някъде? Не. Те са анонимни, собствениците са анонимни, всичко по веригата е анонимно, изведнъж имаме медиен пазар, доминиран от анонимни гласове. Това е, бих казала, фатално и за демокрацията, и за гражданското общество“, добави тя. Прокопиева потвърди, че не може да се говори за истински пазар, когато подобен род играчи участват с парите на данъкоплатците. Според нея това е и икономически въпрос, защото кризата си е криза и всъщност тя засяга в много по-голяма степен частните медии, защото при тях липсва гарантирано финансиране от бюджета всяка година. „И такова нахлуване на пазара абсолютно разваля конкуренцията, проваля възможността за пазарен начин медиите да си намират читатели, рекламодатели и т. н.“, каза още тя. Според Прокопиева всеки плаща някаква социална цена. „В същото време ние имаме пазар, доминиран от медии, журналисти, издатели, които се опитват да избегнат плащането на социалната цена, като някакси не се появяват там, а извършват едни други неща“, посочи тя, като даде пример как тези медии са били използвани за бизнес-рекет. „Наплюва се един конкурент систематично в няколко броя и се взема сделката, за която сте се борили с него. Това е отвъд абсолютно всички норми на поведение“, категорична бе Прокопиева.
Обръщаме се към министър Симеон Дянков, защото във финансовото министерство би трябвало да се концентрира информацията за това къде са парите на държавните предприятия, каза още главният редактор на „Капитал“. „Представете си ако Вие сложите всичките си спестявания на едно място … Това по всички правила носи риск. И по същия начин би трябвало да се държи и държавата. Това е и въпросът за това как тя си управлява риска за това къде стоят нейните пари и това е работата на финансовото министерство“, смята Прокопиева. Тя потвърди, че има чувството, че подобна информация се укрива. „Тази информация никога не е била публична. Един-единствен … път имаше питане отново към Дянков миналото лято в парламента и той тогава е огласил … оттогава няма отново нови данни. Парадоксално. Има обяснение затова, за жалост … Ние виждаме резултата“, каза Прокопиева.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *