Гарантираните вложители в КТБ са 255 хил.

255 000 са вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ), обяви председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, цитиран от БНР. По думите му общата сума на сметките до 196 хил. лв. е 3,6 млрд. лв.

Въпреки първоначалните намерения поне в първите събота и неделя след началото на изплащането клоновете да работят извънредно, това няма да се случи по технически причини, заяви Миленков. Той призова вложителите да не се струпват пред банките още на 4 декември, когато започва изплащането, за да се избегне напрежение.

„Изплащането на гарантираните влогове в КТБ ще продължи 5 години. Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, трябва да има предвид, че това не е безплатно и да се обади в банката няколко дни предварително”, обяснява председателят на фонда.

Таксата за изтегляне на суми до 3000 лв. е 3 лв., а с нарастване на сумата и таксата се увеличава, като за най-големите суми ще е необходима предварителна заявка, пояснява Миленков. „Не съветваме хората да теглят големи суми в брой, чисто от гледна точка на сигурността им. По-добре да оперират през банките”, казва още Миленков, цитиран от БНР.

Ако сумата е до 100 хил. лв., първата трансакция не се заплаща без значение дали вложителят ще предпочете да си открие сметка в обслужващата банка, или да премести парите си в друга. При суми над 100 хил. лв. обаче за превода се заплаща такса от 12 лв. В случай, че парите в сметката на конкретен вложител са по-малко, отколкото той очаква, има възможно решение.

„Всеки може да оспори сумата, която има да получава, пред квесторите и впоследствие синдиците на КТБ в едногодишен срок, като представи доказателства за своите твърдения. Съответно квесторите или впоследствие синдиците са длъжни да се произнесат по така направеното възражение в 7-дневен срок”, разяснява възможностите Миленков.

В случай, че титулярът на сметката не може да отиде до банката, за да си изтегли парите, той може да даде нотариално заверено пълномощно на свой представител.

Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български лева по курса в началния ден на изплащането, независимо кога собствениците им ще решат да се разпоредят с тях.

Припомняме, че ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ, припомнят от фонда.

КТБ бе поставена под специален надзорна 20 юни, след катоизчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

На 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на КТБ. Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *