Гарантират доставките на петрол за тръбата до Александруполис

Руската „Транснефт“ ще представи на българските и гръцките акционери предварителни договори за доставка на петрол, с които ще се гарантира капацитетът на тръбата от 35 млн. т годишно. Това каза Стефан Гунчев, председател на съвета на директорите на „Бургас – Александруполис БГ“.
Няма особени причини страната ни да не продължи участието си в проекта, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него руската страна преговаря с доставчиците, за да бъде сключен договор, в който да има клауза “достави или плати”, като така се гарантират приходите от тръбата. Така целият пазарен риск ще бъде при доставчиците на петрол, а не за сметка на българската държава, смята Трайков.
По план строителството на тръбопровода се очаква да започне до 2011 г., а той да бъде пуснат в експлоатация до 2013 г., стана ясно след среща на икономическия министър и Александър Тараканов, шеф на проектната компания „Транс Болкан Пайплайн“.
Приходите от транзитни такси за България се очаква да бъдат около 35 млн. евро годишно, каза Гунчев. Предстоят преговори за транзитните и концесионните такси, които ще плаща операторът на тръбата за разполагането на буйовете за разтоварване на танкерите край Бургас. До следващия месец трябва да бъде завършено предпроектното проучване и тогава се очаква да се разбере колко ще струва строителството на петролопровода. Сега строежът се оценява на около 1,5 млрд. евро. Очаква се финансирането на проекта да стане ясно до април 2010 г., а след това ще се избира изпълнител на проекта.
Страната ни ще предложи български танкери да пренасят петрола от пристанището в Новоросийск до Бургас, каза Гунчев. Подобно искане до момента обаче не е обсъждано с партньорите в проекта.
В строежа на тръбата с по 24,5 на сто участват България и Гърция, докато три руски компании („Газпромнефт“, „Роснефт“ и „Транснефт“ ), обединени в консорциум „Транснефт“, държат 51% от проекта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *