Гаранционни фондове ще подпомагат бизнеса у нас

Гаранционни фондове ще подпомагат бизнеса в България. Те трябва да заработят до края на годината, като целта им е да подпомагат реалзирането на проекти в икономиката. До момента у нас съществуват два гаранционни фонда – софийски и национален. В тях има едва по 15-20 000 лв, отчетоха от Съюза на икономистите в България.

Неговият председател проф. Кръстьо Петков изрази мнение, че такива фондове трябва да бъдат учредени във всички области на страната, за да са успешни. „Държавната власт трябва да чуе мнението на науката и бизнеса в очертаването на новите европейски региони за планиране“, коментира още икономистът.

Фондовете ще подпомагат бизнеса с проектно финансиране между 25 и 50% в частния и публичния сектор. Те ще улесняват фирмите, тъй като те няма да са зависими единствено от банки или неясни източници на средства. Фондовете обаче няма да осигуряват преки инвестиции.

Проф. Петков посочи още, че прекрояването на регионите се подготвя от правителството и парламентът, но по административен път. „Не може единственият критерий за промени да бъде броят на населението. Настояваме властта да обсъди проектите с науката и бизнеса и да се вземе предвид комплекс от фактори като геостратегическо положение, напредъка в икономическото развитие, както и локалните особености”, допълни председателят на Съюза на икономистите.

Проф. Кръстьо Петков припомни в тази връзка инициативата на група пловдивски бизнесмени, която разработи специална концепция за развитие на регоналната икономика, в която основни „играчи“ са бизнеса, науката и държавата/общините/, като приоритетните задачи са преминаването на бизнеса на онлайн основа както вътре в страната, така и с фирми в чужбина, като се търсят и успелите българи зад граница. За реализирането на тази концепция се разчита и на методите на етичното финансиране, което е характерно за развитието на малкия и средния бизнес в някои западни страни като Австрия.

 

Милен АТАНАСОВ

One thought on “Гаранционни фондове ще подпомагат бизнеса у нас

  • 19.07.2016 в 21:15
    Permalink

    Идеята на пловдивчани за бизнес модела на регионалната икономика заслужава адмирации. Помогни си сам, за да ти помогнат и другите…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *