”Гардиън” за България: Гнила политика, гнили домати

Това  пише британският вестник „Гардиън“ в редакционна статия, озаглавена „България: гнила политика, гнили домати“.
 
„Не мога повече да бъда пленник на надеждата и възпитанието“, цитира вестникът думи на Колев, който след като хвърли първия домат по парламента, бе връхлетян от 40 полицаи и арестуван. Перспективите за доматена революция са малки, но Колев има своите основания, продължава вестникът.
Според „Трансперънси интернешънъл“ България е задминала ЕС като най-корумпирания член на ЕС, а Центърът за проучвания на демокрацията в София смята, че всеки месец българите плащат по 150 хиляди подкупа.
Разпространени от Уикилийкс дипломатически грами показаха как организираната престъпност е минала отвъд подкупите и участва пряко в изборната политика. Премиерът Бойко Борисов, който обеща да се бори с корупцията по време на кампанията си, след три години на власт, все още трябва да докаже, че е достатъчно твърд да действа, отбелязва „Гардиън“ и добавя, че мнозина българи не зачитат страната си и имат повече доверие на ЕС.
Според вестника преговорите за присъединяване на България към ЕС са били прибързани и са оставили страната нереформирана. По Божията милост, пише „Гардиън“, София няма големи дългове и националната икономика е стабилна.
Но заради глобалната икономическа криза близо една трета от българските домакинства се лишават от основни услуги и храни, като 8 процента пропускат хранения, според Световната банка. Европейските партньори на България трябва да я накарат да ускори реформите.
Според „Гардиън“ „централен факт в живота на българите остава сбърканият преход в целия бивш Съветски съюз след падането на комунизма: трагедия от хаос и грабеж, за която вината си поделят местните елити и Вашингтон“.
Днешният посетител в София забелязва колко малко, като се изключат моловете, е построено за обществото. Българите, живели в комунизма, регистрират носталгията си по него във всяко следващо социологическо проучване. Стотици хиляди от децата им просто емигрират, допринасяйки за намаляване на населението, но и изпращайки издръжка на семействата си.
„Земя, изковала културата си от злато още преди повечето европейци да оставят някакъв отпечатък и измислила кирилицата, не бива да се подценява. Българите са прави да гледат към Европа, защото съдбата на България зависи много от това дали европейският проект ще се износи и дали може да бъде изтъкана европейска демократична култура. Това и може би още малко домати“, завършва статията на „Гардиън“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *