Гарите на тезгяха заради сгрешен закон

и и червени лобита със свои проекти за промени

Всички машинисти в страната ще бъдат вписани в регистър към ИА „Железопътна администрация“, която ще разследва и жп произшествия. Така ще отговорим на изискванията на ЕС. Ще се затворят пунктовете за скрап около линиите, а само министърът на транспорта ще определя какви дейности да се извършват около релсите и гарите.

Жп гарите ще се продават. Това става ясно от одобрения от правителството проект за промяна на Закона за жп транспорт, който бе внесен в парламента през миналата седмица. В него – случайно или не, е отпаднал текстът, който досега регламентираше собствеността на гарите като публична държавна, която не може да бъде продавана. Следователно излиза, че сградите, свързани с управлението на движението на влаковете, с безопасността и с други технологични операции по експлоатацията на жп инфраструктура, ще бъдат сложени на тезгяха. Така управлението на гарите ще попадне в ръцете на частници.

Явно става въпрос на недоглеждане в проектозакона, коментираха от министерството на транспорта. Хората на Петър Мутафчиев са на мнение, че гарите, както летищата и пристанищата, могат да бъдат отдавани на концесия, но не и приватизирани. Още през есента министерството на транспорта обяви, че ще работи усилено поне две жп гари да бъдат дадени на концесия. Така вместо Националната компания „Железопътна инфраструктура“ да се чуди откъде да вземе пари за належащите ремонти, фирми ще инвестират в тях, а държавата може да печели от концесионните такси. В транспортното ведомство се разработва и вариант частни фирми да поемат продажбата на билетите за влаковете, научи „Стандарт“.

Не е изключено промените в транспортния закон да станат арена на битката между лобитата на червени и жълти, коментираха запознати. От едната страна е царският депутат Йордан Мирчев, който е шеф на транспортната комисия в парламента. Той е внесъл втори проект за изменение на железопътния закон, съобщи Медиапул. В него се предлага БДЖ да стопанисва пътническите и товарните гари заедно с товаро-разтоварните съоръжения и складовете. Засега компанията е в забранителния списък за приватизация. Това обаче може да се промени.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *