Генералният директор на „Сосиете Женерал“ отхвърли теориите за заговор

Генералният директор на „Сосиете Женерал“ Даниел Бутон отхвърли „теориите за заговор“, според които брокерът, обвинен, че е измамил банката с близо 5 милиарда евро, е агент на чуждестранна банка или изкупителна жертва на загубите, свързани с кризата на ипотечните кредити.

Бутон отговори на въпрос на радио Европа 1 дали е възможно Жером Кервиел да е искал да „причини затъването на „Сосиете Женерал“ в полза на руска банка“, хипотеза, която упорито се разнасяше във финансовите среди.

Даниел Бутон припомни, че „Сосиете Женерал“ е „на път да закупи“ втората по големина руска банка „Росбанк“, в която вече притежава акции. Той уточни, че закупуването ще бъде финализирано на 11 февруари и банката има достатъчно ресурси за покупката.

„Колкото до хората, които развиват теории, че това е заговор от Марс или Юпитер, много добре, но аз не вярвам в това“, каза още Бутон. Той отхвърли и обвиненията на адвоката на Кервиел, според когото банката искала да „спусне димна завеса“, за да скрие загубите си, предизвикани от кризата на ипотечните кредити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *