Генетичните ресурси са в нова фокусна точка

Национална фокусна точка – така се нарича новата структура, коятоще поеме функциите по управлението и съхранението на генетичните ресурси в животновъдството. Това се очаква да реши правителството в оставка на последното си заседание.
Предложението се съдържа в правителствения проект за изменение и допълнение на Закона за животновъдството. В Националната фокусна точка ще се изготвя и прилага план за съхранение, управление, мониторинг, инвентаризация и оценка на рисковия статус на генетичните ресурси. Правилникът за устройството и дейността й ще бъдат приемани от министъра на земеделието и храните.
Въвежда се и нова структура на националния генофонд. Той ще се разделя на видове и породи селскостопански животни, които ще се класифицират като местни; локално адаптирани и новосъздадени; трансгранични; интродуцирани и синтетични популации. Според рисковия си статус те ще бъдат застрашени от изчезване; изчезващи породи и изчезнали породи.
Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството към министъра на земеделието и храните ще управлява лаборатория за генетичен анализ, както и лаборатории за анализ на мляко и вълна. Прецизират се определението и функциите на развъдните организации.
С промените се посочва възможността университетите, средните и висшите училища, и физически лица да се обединяват в продуктови бордове. Разширяват се правата на продуктовите бордове, които ще могат да правят предложения през МЗХ – ДФ “Земеделие” за подпомагане на съответния бранш, да участват в проверки за окачествяване на продукцията, предназначена за пазара и в национални и европейски програми и комисии, относно проследяемост и контрол на качеството й. Техните разходи за участието в дейност, възложени им от МЗХ или от други институции ще се поемат от възложителя.
Направените промените се основават на практическия опит на животовъдните организации.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *