Геоинженерните проекти могат да доведат до катастрофа

Мащабни инженерни схеми, които имат за цел да отразяват слънчевата светлина или да изсмукват въглеродния диоксид от атмосферата, може би са единственият начин да бъде спасена Земята от безконтролно глобално затопляне, смятат група учени, цитирани от в. „Таймс“.
Според тях обаче тези проекти могат да имат катастрофални последици, като объркване на разпределянето на валежите, и трябва да се прилагат единствено като последна възможност, ако се провалят опитите за намаляване на парниковите емисии с други средства.
Кралското дружество, което включва 1400 от най-известните учени в света, публикува доклад за правдоподобността и възможните опасности от технологиите за охлаждане на Земята, известни като геоинженерство. Тези идеи включват поставянето на изкуствени дървета, които да събират вредните емисии от въздуха, както и имитирането на вулканична дейност чрез разпръскване на сулфатни частици на няколко километра над земната повърхност, които да отклоняват слънчевите лъчи. Сред най-крайните идеи е да бъдат разпръснати трилиони малки огледала в Космоса, които да действат като слънчев щит. Много по-евтин вариант би бил пускането на флота от 1500 кораба, които да събират морската вода и да я разпръскват с високи фунии, за да създават облаци, отразяващи слънчевата светила. Според доклада на Кралското дружество обаче подобни облаци биха могли да предизвикат нарушения в разпределянето на валежите, както и да доведат до масов глад в страните, зависими от дъждовете в сезона на мусоните.
Бордът от 12 учени, изготвили доклада, са направили извода, че всички тези подходи са теоретично приложими и въпреки потенциалните странични ефекти биха могли да се разгледат. Те искат да се създаде фонд, който да предоставя 100 млн. паунда годишно за глобални изследвания върху геоинженерните технологии, като според тях Великобритания би могла да отделя 10 млн. паунда годишно – сума, която е 10 пъти по-голяма от тази, предоставяна за подобни проучвания в момента.
“Неприятната истина е, че освен ако не успеем да намалим значително емисиите от въглероден диоксид, ни чака изключително неприятно бъдеще по отношение на климата, и геоинженерството може да се окаже единствената ни възможност за ограничаване на по-нататъшни повишения на температурата“, смята проф. Джон Шепърд, който е председател на борда. „Нашите изследвания сочат, че някои геоинженерни техники могат да предизвикат сериозни вреди за хората и екосистемите, но въпреки това ние все още не успяваме да предприемем единственото действие, което да ни извади от зависимостта ни от тях. Геоинженерството и неговите последици са цената, която ние ще трябва да платим заради неуспеха ни в действията срещу климатичните промени“, смята проф. Шепърд. По думите му все пак е по-добре да се започне с подробна изследователска програма сега, отколкото да се чака, докато настъпят резки климатични промени, тъй като тогава няма да има време за изпитания на геоинженерните проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *