Георгиос Папандреу: Очакват ни години на лишения

 
 

В Атина се провежда извънредно заседание на правителството, на което ще бъдат одобрени необходимите реформи по получаване на заем от Евросъюза и Международния валутен фонд. Премиерът Папандреу подчерта опастността гръцката криза да засегне и други страни от Еврозоната, но създаденият механизъм в помощ на Атина ще предотврати този риск.
Правителството е принудено да приеме тежки икономически мерки, за да спаси страната от фалит, каза премиерът Георгиос Папандреу в реч пред Министерския съвет и поиска участие на гърците в програмата по съживяване на икономиката.  „Очакват ни години на лишения“, подчерта премиерът.
Стана ясно, че страната има нужда от заем на стройност 60 милиарда евро на година, за да може да изплаща заплати и пенсии. Най-строги ще са мерките в държавния сектор. Пенсионерите също ще бъдат засегнати от орязване на приходите. Премиерът призна неуспеха на правителството да се справи с кризата без участието на Евросъюза и Международния валутен фонд, но упрекна в липса на механизъм и бърза реакция останалите страни от Еврозоната.
Точните клаузи на споразумението за помощ ще съобщи днес гръцкият министър на икономиката.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *