Георгиос Папандреу ще състави ново правителство

Папандреу обяви решението си след седмици на протести в Гърция, които ескалираха вчера със сблъсъци пред парламента и 33-ма ранени, и след като част от депутатите на ПАСОК се противопоставиха на новата програма за бюджетни икономии. Премиерът се отказа от формирането на правителство на националното единство, тъй като основната опозиционна партия – „Нова Демокрация“, поиска предоговаряне на сделката за финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Лидерът на консерваторите, Антонис Самарас, отговори, че единственият изход от кризата е предсрочни парламентарни избори.
Според агенция Ройтерс, твърде вероятно e с поста си днес да се раздели финансовият министър Георгиос Папаконстантину. Той е автор на плана, който предвижда съкращаване на 20 процента от държавните служители и работници, допълнително свиване на разходите и повишаване на данъците.
Приемането на тази програма е условието за следващия транш от ЕС и МВФ, който ще позволи на Атина да обслужи дълга си до август, но тя среща силна опозиция в страната, която вече е трета година в рецесия с безработица от над 16 процента.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *