Георги Кадиев: „Бавно и полека вървим към увеличение на данъците“

© Снимка:БГНЕС

Сметките на министъра на финансите Симеон Дянков са криви, защото ги правят лошо, заяви в предаването „Преди всички “ на БНР бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев. „Вината не е само на министър Дянков, а на целия екип в министерството на финансите, който очевидно е направил много лошо планиране на бюджета за 2010 г. и в приходна, и в разходна част. И в момента това, което наблюдавате само за първите 3 месеца – липса на приходи от порядъка на 1,175 млрд. лв. спрямо плана- поражда и всички проблеми в разходната част и всичко това, което се случва в държавата“, каза Кадиев. Той припомни изявленията за един кабел между два контакта в НАП и Агенция „Митници“ и за 800 млн. лв., които ще текат по тях, както и за 2 млрд. лв., които ще бъдат спрени от контрабанда. „Доста изхвърляния, очевидно от хора, които си мислят, че с едно щракване на пръстите – и контрабандата спира. И сега, когато се сблъскаха с реалността, изведнъж се оказа, че пари няма“, категоричен бе Кадиев.
Той отрече да е участвал в действията на цялата политическа класа за слаб финансов контрол и посочи, че е направил всичко възможно Националната агенция „Приходи“ и Агенция „Митници“ да работят по правилата, докато е бил в НАП. „Не успях, за съжаление, и това беше и една от причините, поради които си тръгнах, тъй като някакси не срещнах достатъчно подкрепа и разбиране. Оттогава съм министър на финансите, имахме доста сериозни сблъсъци“, добави Кадиев. Според него ако тогава са се случили онези неща, които е желаел, в момента НАП би изглеждала по съвсем различен начин. „При Агенция „Митници“ са малко по-иначе нещата. Там бяха добре до момента, до който не влезе едно ново ръководство през 2008 г., когато тръгнаха рязко надолу“, посочи бившият заместник-министър на финансите.
Не забравяйте, че министър Дянков вече веднъж направи опит да излъже Европейската комисия, когато отчете дефицит от 0,8% в края на 2009 г., постигайки го чрез отлагане на плащания за 2010 г. и невъзстановяване на ДДС за над 800 млн. лв. отново за 2010 г., посочи Кадиев.“Което в крайна сметка подобри картината за 2009 г., но запуши напълно 2010 г. и отново стигаме до тия проблеми, които виждаме в момента – приходи няма, разходите растат, хората стачкуват, икономиката не върви нагоре, въпреки че има един-два позитивни сигнала, но никой не знае все още дали те не са плод на сезонни фактори или са плод на действително обръщане на тенденцията. Според мен следващите месеци ще бъдат още по-тежки по отношение на приходи. Аз не виждам нито един положителен сигнал от тази посока“, добави той.Кадиев смята, чекабинетът върви по най-лесния път, без извършване на абсолютно никакви реформи, без опит дори да разбере какви са проблемите в приходната част и да търси резерви там. „Почва просто да реже разходи, при това ги реже не след като ги е прегледал и е казал: „Оттук ще отрежа 30%, оттук – 5%“, а ги реже с 10% навсякъде“, посочи той. Според него вторият проблем в това отношение е, че всъщност няма антикризисни мерки. „Бяха хвърлени едни 200 – 300 мерки в пространство, всяка сутрин се събуждахме с нови мерки, някои от тях много сериозни, засягащи големи групи хора, примерно, спомнете си, имаше данък върху пенсиите, имаше увеличаване на ДДС, имаше държавните служители сами да си поемат осигуровките. Това всичко са мерки, които са наистина сериозни, които не трябва просто така да ги хвърляш в пространството като халосни патрони и после никой да не разбира какво става с тях. Така че излязоха в крайна сметка с едни 58 мерки, които за мен са слаби, откровено, поне в приходната си част, не виждам как ще донесат толкова много приходи, да не говорим, че всички те всъщност са претоплена манджа. Всяка една от тях назад във времето някога е била прилагана“, добави Кадиев.
Според него за съжаление бавно и полека вървим към увеличение на данъците. „И ако в един момент се окаже, че на правителството и за това не му стиска, тогава вече вървим към абсолютен крах на бюджета и най-вероятно и риска за валутния борд и тогава вече ще стигнем до интервенция и на Международния валутен фонд, и на Европейската комисия. След като не се справяме сами, а очевидно не се справяме сами, а тя само с приказки не става тая работа. Не може всеки ден да се събуждаш с различни мерки. Ето, днес се събуждате с мярката, че няма да можете да си ползвате платения годишен отпуск, ако не сте го ползвали до края на 2010 г. Нали това го нямаше до днес, тази сутрин се събудихме с него. И в момента, в който излезе като идея, излезе социалният министър и каза: „Не е вярно, няма такава мярка“. И сега кое от двет е вярно?“, попита бившият заместник-министър на финансите.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *