Георги Стоев: Бюджет 2010 е прекалено оптимистичен

На фона на макроикономическите реалности бюджет 2010 г. изглежда по-скоро оптимистичен, отколкото реалистичен и консервативен, коментира в интервю за агенция Фокус икономистът от «Индъстри Уоч” Георги Стоев.
По думите му – съществен въпрос е как ще се развива вносът на стоки в България, защото това е един от важните канали, по които ДДС влиза в хазната. Тази година свиването на ДДС се дължи на свиването на вноса. Ако правителството се надява вносът да се разшири, това означава, че се надява на още инвестиции в икономиката.
Това е оптимистичен сценарий от една страна световната икономика бързо да се възстанови през 2010 г. и изведнъж чуждите инвестиции да започнат да се вливат в икономиката на България, от друга – бизнес климатът няма изгледи да се подобри чувствително, така че България да стане най-предпочитаното място за конкуриращи се инвестиции, обясни той.
По думите му има много възможности, в това число и за подобряване на бизнес средата у нас, които правителство с решителност за реформа може да осъществи, особено при силната обществена подкрепа, с която идва след изборите.
Важни стъпки са свързани с намаляване на данъчно-осигурителната тежест.
2% намаляване на осигуровките не е достатъчно. Това е съчетано с увеличение на осигурителния минимум за самонаетите лица. Разходите за труд продължават да се облагат с едни от най-високите данъци в икономиката. ДДС продължава да е ненужно висок.
Към всичко това трябва да прибавим липсата на адекватна реформа към монополизираните от държавата сектори. Най-тежко е положението в здравеопазването, но тежко държавно присъствие има в транспорта, в образованието, каза Стоев.
Един от големите проблеми в здравната система според него е монополът при финансирането на Здравната каса и че тя е държавна, както и все още преобладаващите активи на държавата в сектора.
Докато имаме една единствена монополна здравноосигурителна каса, ще имаме разхищение на обществени средства, стимули лекарите да пишат здравите като болни и несъществуващи направления. Решението е на пазара на здравно осигуряване да се конкурират на пазарен принцип здравноосигурителни фондове, заяви Георги Стоев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *