ГЕРБ останаха сами срещу всички:Парламентът отхвърли законопроекта за отнемане на престъпно имущество

„За“ закона гласуваха 71 депутати, „Против“- 95, един се въздържа.

Законопроектът получи подкрепата единствено на депутатите от ПГ на ГЕРБ, както и на един депутат от Синята коалиция. Всички останали парламентарни групи, включително 11-те независими депутати, гласуваха против него. С отхвърлянето на законопроекта дебатите по него приключиха и председателят на парламента обяви началото на парламентарния контролПреди гласуването в защита на новия закон се изказа правосъдния министър Маргарита Попова, която заяви, че той не противоречи на конституцията.

„Никой не може да претендира на право на собственост, когато тази собственост е придобита по престъпен начин. Това е основният принцип, заложен в законопроекта“, каза Попова.
Не е вярно, че заради Конституцията, ние не можем да въведем гражданската конфискация. В европейското законодателство се казва, че тя не противоречи на Европейската конвенция за правата на човека. Това е и мнението на Венецианската комисия, обясни още правосъдният мнинистър.
Попова категорично отрече твърденията, че под ударите на новия закон могат да попаднат и невинни български граждани.
„Трябва да покажем, че имаме политическа воля да се преборим с корупцията, която продължава да се възпроизвежда.
Колкото по-бързо се научим да приемаме новите неща, а да не крепим статуквото, толкова по-голям шанс ще има България в ЕС“, каза в заключение Маргарита Попова.
Преди нея се изказа Димо Гяуров от Синята коалиция, председател на Комисията за борба с корупцията, който призова вносителите на законопроекта да го оттеглят. „Може би ще ни разкритикувате, че не разбираме високите цели на този закон. Аз обаче твърдя, че такива високи цели няма“, каза той.
Гяуров прочете част от текста на новия закон, според който на изземане подлежи имуществото, не само на роднини на заподозряното лице, но и имуществото, собственост на трети лица, които са го придобили от него.
„Не гласувайте, защото това ще бъде престъпление срещу българското общество“, призова Димо Гяуров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *