ГЕРБ: По-меко пенсиониране от 2012 г. – за всички?

Това е новото предложение на ГЕРБ за вдигане на пенсионната възраст и осигурителния стаж, представено днес в парламента и на среща със синдикатите. Предложението бе гласувано от бюджетната комисия в парламента.Синдикатите го отхвърлиха, определиха го като несериозно и обявиха, че протестите ще продължат.
След дълги преговори до късно снощи  от ГЕРБ се съгласиха да не вдигат шоково пенсионната възраст с 1 година, каквото бе първоначалното предложение. Те възприеха по-меко вдигане на възрастта – с по 4 месеца на година в следващите три и то само за 3-та категория труд. Това стана на фона на многохиляден митинг, организиран от синдикатите пред парламента. Създаде се впечатление, че профсъюзите са склонни да възприемат тяхното предложение.
Вместо рязко повишаване на възрастта от 1 януари 2012 г. с една година – за три години по четири месеца за всички категории трудещи се. Това е нашето решение независимо от позицията на синдикатите, каза днес председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, цитирана от Агенция „Фокус”.
Възрастта за пенсиониране за трета категория труд ще се увеличава плавно, докато достигне от 60 г. за жените – до 63 г., а от 63 г. за мъжете – до 65 г., допълни социалният министър Тотю Младенов. За първа и втора категория труд плавното покачване на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца ще е до достигане за първа категория труд 48 години за жените и 53 за мъжете, а за втора категория – 53 г. за жените и 58 г. за мъжете, обясни министърът.
От първи януари догодина за трета категория труд стажът се увеличава с по 4 месеца на година, докато достигне от 34 години до 37 години за жените и от 37 години до 40 години за мъжете, добави Младенов.
Надявам се синдикатите да са обяснили добре това на хората от първа и втора категория труд – на миньорите, на металурзите, на химиците и на останалите около 110 хиляди души, че е необходимо до 2015 г. да се повишава възрастта и за тях, каза социалният министър. След 1 януари 2015 г. ще започне изплащането на пенсиите на тези хора само от професионалните фондове. Вчера се вслушахме в гласа на хората (не толкова в този на синдикатите) и смятам, че така плавно направена реформата, дава устойчивост на системата, каза социалният министър.
От началото на 2014 г. пада таванът за новоотпуснатите пенсии, така че хората, които ще се пенсионират тогава, ще получават такава пенсия, какъвто е техният осигурителен принос, обеща Тотю Младенов. За другите пенсии – „и за тях постепенно ще пада таванът”.
Фидосова и Дянков: Няма да позволим да ни извиват ръцетеНашите разчети са направени така, че да се изчисти в продължение на няколко години дефицитът в НОИ в размер малко над 2 млрд. лева, допълни зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. По изчисления на експерти от министерствата на финансите и на труда и социалната политика, както и на НОИ, ефектът пред 2017 г. ще бъде 265 милиона лева икономии, и то само от разходната част, коментира тя. Само от тази мярка до 2020 г. ще бъдат спестени около 630 милиона лева, а пак в края на периода, тоест отново към 2020 г., от целия пакет мерки, ефектът ще е общо около 6 милиарда лева.Няма да позволим на синдикатите да ни извиват ръцете, категорична е Фидосова.
Това е нашето крайно решение. Изслушахме синдикатите, те не са съгласни с това, но ние не го правим за тях, правим го, защото смятаме, че това е полезната реформа, каза пък финансовият министър Симеон Дянков, който също беше в парламента. Към синдикатите показахме решимост досега, ще я покажем и занапред. По този начин изтегляме предишната реформа, предишното статукво с 10 години напред, допълни той.Ако са разумни да дойдат – така отговори Дянков на въпрос как ще коментира намерението на двата синдиката да не дойдат утре на насроченото за 15 ч. заседание на тристранката. На него е планирано да се обсъждат предложенията за криминализиране на неплащането на осигуровки, на по-добрия контрол в ТЕЛК-овете и други.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *