ГЕРБ сваля таксите на пенсионните фондове

Намаляване на високите такси, които универсалните пенсионни фондове удържат от вноските за втора пенсия, обещава ГЕРБ. Според сега действащия закон дружествата вземат от всяка вноска по 5% и още 1% инвестиционна такса.

„Ще инициираме промени за намаляване на таксите“, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова Пред Нова телевизия .

Тя отново обяви, че почти всички дружества вземат максималната такса, която според Стоянова е твърде висока. Освен това държавата ще задължи фондовете да осигуряват поне реална нулева доходност.

„Фондовете трябва да бъдат задължени със закон да осигуряват поне реална нулева доходност. Да гарантират парите на хората, които са внесени там, за да може след години да имат същата покупателна способност, която се вижда в момента. Ако сложите вашите пари на депозит в банка, поне 200 хил. от тях ще бъдат гарантирани, ако фалира. А тук нямаме дори и такава гаранция. Държавата трябва да осигурява алтернатива на хората, които желаят да спестяват, да инвестират за своя допълнителна пенсия „, каза Стоянова.

Според нея фондовете не могат да гарантират средствата на хората при финансови кризи като през 2008 г. и единствено държавата може да „даде тотална гаранция“ за пенсиите в НОИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *