Германия – битка за ниски цени

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Битката на дискаунтърите-
от полза за клиентите

Потребителите потриват доволно ръце. Германските дискаунтъри водят война за ниски цени. За четвърти път от началото на годината веригите Алди, Пени, Нето и Лидъл намалиха драстично цените на десетки продукти.

Водещата в бранша верига Алди обяви намаления на цените на общо 22 продукта. Това есигнал за срив на цените в цялата търговска мрежа за продажба на хранителни стоки в Германия, тъй като всички други вериги се ориентират полидера в бранша.
Намаления на цените до 40%
Алди предлага с 15 процента по-евтино тестени изделия, маргарин и ориз.Лидъл и другите големи дисткаунтъри контрираха с незабавно намаляване на цените на прясното месо, както и на маркови продукти – от кафе до дълбоко замразени пици и козметика.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Алди – водеща фирма в бранша
Тези намаления на цените остават в сила за кратко време, но следващото рязко поевтиняване на десетки продукти е програмирано, подчертават всички дискаунтъри. Тяхната война за ниски цени се води вече от година половина и това се отразява върху цялата търговия с хранителни продукти, тъй като никои други вериги не могат да си позволят да игнорират сигналите за ниски цени, които дават дискаунтърите.
Какво разпали войната?
Според експерти причината за продължаващите „ценови битки”, е растящата безмилостна конкуренция между веригите, предлагащи стоки на по-ниски цени. През последните години дискаунтъри като Алди иЛидъл блестяха с голям растеж на оборота. Актуални показатели обаче сочат стагнация на пазара, която разпалва конкурентната борба. Освен това супермаркети, които дълго време биваха притискани до стената от дискаунтърите, сега си възвръщат самочувствието и със собствени марки като „Ja“ или „Gut und günstig“ успешно привличат клиенти от дискаунтърите.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *