Германия взема българските специалисти

„Очакваме в Германия да пристигнат 100 000 нови работници през идните 12 месеца“, отбеляза Андор. „Това е контролируемо и дори желателно от гледна точка на недостига на работна сила и застаряването на населението“ в Германия.
Според еврокомисаря „вероятно би било по-разумно границите да се отворят по-рано“. На 1 май най-голямата европейска икономика ще отвори трудовия си пазар за гражданите на осем източноевропейски страни, присъединили се към ЕС през 2004 година.
Макар че други европейски държави вече приеха работниците от тези държави, Германия и Австрия, които са най-близо географски, поискаха отварянето на трудовите им пазари да бъде отложено.
В Германия пристигането на тази новата сила обаче вече не се приема като заплаха. Образованите специалисти от страни като България ще помогнат на германските фирми да преодолеят затрудненията при намирането на квалифицирани кадри.
С оглед на по-високите заплати, по-добрите условия на труд и близостта, отварянето на германския трудов пазар ще доведе до силен натиск върху българската икономика.
В България задълбочаващата се криза в образователната система, води до недостиг на квалифицирана работна ръка и без на българските компании да им се налага да се конкурират с германските.
Отварянето на германския трудов пазар може да принуди българските компании да внасят квалифицирани работници от страни извън ЕС и да повишат заплащането на служителите си, което ще ги направи по-малко конкуретноспособни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *