Германия дава 1 млрд. евро на общините за посрещане на мигранти

Федералното правителство на Германия одобри в сряда плановете да се удвои финансирането на общините за посрещане на мигранти тази година, а в бъдеще бюджетът ще расте допълнително. Това обяви канцлерка Ангела Меркел по време на посещение на дом за временно настаняване на търсещи убежище в източногерманския град Хайденау, който по-рано бе подпален.

Меркел добави, че правителството ще промени идния месец законите, за да облекчи бремето върху германските градове, които срещат трудности да посрещнат и окажат адекватна помощ на новопристигащи мигранти.

Германия очаква само тази година да приеме 800 000 нови мигранти, което се равнява на почти 1% от населението на страната. Тази седмица Берлин едностранно спря да прилага разпоредбите на Дъблинското споразумение, задължаващи я да връща стъпилите в Германия търсещи убежище до първата страна от шенгенската зона.

В силна реч в Хайденау Меркел посочи, че Германия не подкрепя изблиците на ксенофобия у свои граждани.“Няма толерантност към онези, които подлагат на съмнение достойнството на други хора и няма да има толерантност към онези, които не желаят да помагат там, където има нужда от правна и хуманна намеса“, посочи Меркел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *