Германия & Данък „Солидарност“

Берлин обмисля да отмени данък „солидарност“, който германците плащат, за да финансират икономическото изравняване между източните и западните провинции.

Данъкът „солидарност“, който бе въведен в Германия след обединението на страната, за да финансира напредъка на източните провинции, може да бъде отменен по-скоро от предвиденото. Той бе планиран да съществува до 2019-а година. Пред Бундестага днес обаче министърът на финансите Волфганг Шойбле обяви намерението си да го отмени по-рано. За сметка на това най-вероятно ще се повиши данъкът върху доходите и капиталите, така че в крайна сметка липсата на данък „солидарност“ ще се изравни и за отделния гражданин няма да има промяна в големината на данъците.

Печеливши обаче ще са отделните провинции, тъй като част от данъците остават при тях с изключение на данък „солидарност“, който е предназначен изцяло за федералния бюджет. Така Шойбле ще отговори на исканията на отделни провинции и общини за помощ от страна на федерацията за справяне с належащи бюджетни проблеми. Най-голям е натискът за помощ от градове и общини, в които броят на емигрантите от по-бедни региони на Европа, в това число България и Румъния, през последната година сериозно се увеличи./БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *