Германия е отпечатала милиони „шампионски“ пощенски марки преди финала

Германия е била толкова сигурна, че ще спечели Световното първенство по футбол, че Федералната република е разпоредила да се отпечатат 5 млн. броя пощенски марки за отпразнуване на победата, но още преди да се състои финалът. Едва броени часове след победата на германския отбор в Рио де Жанейро федералното Министерство на финансите представи в понеделник специална марка в чест на новия световен шампион, предаде DPA.

Пощенската марка, която беше представена съвместно с Deutsche Post (германската пощенска компания) е „била отпечатвана през последните няколко дни, преди да е ясен резултатът от финала“, заяви говорител на Министерството на финансите. И през 2006 година, когато Германия беше домакин на Световното първенство по футбол, е имало подобни планове. Но те са били замразени, „тъй като Германия не достигна до финала“, поясни говорителят.

„Ние винаги сме вярвали силно в успеха на германския отбор“, обяснява решението за предварителното отпечатване на марките друга говорителка.

От министерството отказват да коментират обема на разходите за печат, но поясняват, че не са похарчени публични средства и че Deutsche Post е поела разходите. Говорител на Deutsche Post, в която държавната банка за развитие KfW държи 21 процента, също не коментира обема на разходите.

„През тази година аз, а вероятно и много мои съграждани, дръзнах да се надявам на много ранен етап, че нашият отбор ще спечели титлата. Чудесно е, че отборът успя да сбъдне тази мечта“, заяви финансовият министър Волфганг Шойбле.

Deutsche Post не е единствената германска компания, която отпразнува победата. Германската авиокомпания Lufthansa преименува акаунта си в Twitter на “Fanhansa”, публикува колаж с купата в куфар и патриотично заяви: „Свръхбагажът с удоволствие ще е за наша сметка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *