Германия иска да привлече водещи световни банки във Франкфурт

Германските регулатори ще се срещнат с представители на повече от 20 чуждестранни банки в понеделник, за да обсъдят варианти и условия за преместването им във Франкфурт, пише Reuters.

Целта на Франкфурт е да ги спечели, след като Лондон официално напусне Европейския съюз. Срещата ще бъде първата по рода си в Германия. Организатор е финансовият регулатор в страната, който ще поиска от банките по-детайлни планове за бъдещето, след като Великобритания скоро ще започне официалните разговори за напускане на Европейския съюз. „Институцията иска да даде на участниците поглед върху най-големите проблеми за тези, които искат да преместят бизнеса си от Великобритания в Германия след Brexit“, коментира един от източниците на Reuters.

Според източниците на агенцията, Берлин не желае да има фиктивно прехвърляне на операции и ако банките искат наистина да се преместят в Германия, то трябва да преместят и централите си от Лондон. Според информацията, на срещата ще присъстват и официални лица от Германската централна банка и от Европейската централна банка.

Близки връзки

Срещата вече е потвърдена, но финансовият регулатор отказва да коментира повече подробности. Засега се знае, че на срещата в понеделник ще има поне 40 директора и тя ще бъде подкрепена от германския финансов министър Волфганг Шойбле. Той се надява Франкфурт да може да привлече големите банкери от Лондон. Проблем обаче е скептицизмът, който има в германското общество относно американските и британските инвестиционни банки. Много хора в сектора смятат и че не трябва да има толкова топло отношение, след като наскоро Deutsche Bank беше осъдена да плати 7.2 млрд. долара в САЩ заради проблемни сделки с ипотеки.

Друго е настроението в политическата класа на Германия, която се насочва към по-прагматично разглеждане на Brexit и изявява желание да поеме бизнеса, който смята да напусне Лондон, след като Великобритания няма да е част от единния европейски пазар. Банките с големи операции в Лондон вече преминават към подготовка на конкретни планове, след като Тереза Мей обяви миналата седмица, че Великобритания със сигурност ще напусне изцяло Европейския съюз, информира capital.bg. Според нейните намерения чл. 50 от договора ще бъде активиран до края на март, но може да има забавяне, след като Върховният съд на страната реши, че Brexit трябва да бъде гласуван и от парламента.

Големият победител

Франкфурт ще се опита да се превърне в големия победител от напускането на съюза от страна на Великобритания. Вече няколко инвестиционни банки са в преговори да преместят голяма част от дейността си от Великобритания в Германия. Конкуренция на Франкфурт ще има от страна на Дъблин и Париж. HSBC вече обяви, че ще пренесе част от операциите си към френската столица, а някои от американските банки, които оперират в Европа от Лондон, ще се върнат в САЩ.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *