Германия и Франция ще направят стъпки към общ бюджет на еврозоната

Министрите на икономиката на Франция и Германия призоваха за засилване на интеграцията в еврозоната чрез общи бюджетни механизми и инструменти за предотвратяване на дългови проблеми в други страни, освен Гърция.

„Време е да засилим еврозоната, докато осъществяваме най-голямата реформа на ЕС до момента“, пишат Еманюел Макрон и германският му колега Зигмар Габриел в съвместно обръщение до френския Фигаро, британския Гардиън, германския Велт, испанския Ел Пеи и други европейски ежедневници.

„По-силна еврозона трябва да бъде ядрото на задълбочаването на ЕС“, пишат двамата министри.

В настоящата си форма валутният съюз има своите „дефекти“ и те трябва да бъдат поправени, „за да може еврото да спази обещанието си за икономически просперитет и в по-широк смисъл, да предотврати Европа от затъване в недоволството и разделенията“, заявяват още Макрон и Габриел в обръщението си и добавят: „Трябва да помирим общоевропейските интереси и националните интереси“.

Френското икономическо министерство съобщи по-рано пред Агенция „Франс прес“, че инициативата за засилване на връзките в еврозоната има две основни идеи: общ бюджетен капацитет и механизми за солидарност, които да бъдат на спешно разположение в помощ на „страните в затруднения“.

Макрон и Габриел призоваха и за „зародиш на бюджет на еврозоната“ и „фискален капацитет, който да стои над националните бюджети“, които да играят ролята на икономически стабилизатори.

Това би означавало например, общ фонд, който бързо да подпомага националните икономики в криза, разясняват от френското министерство пред „Телеграф“.

Що се отнася за всички 28 държави членки, двамата министри предлагат „нови стъпки“ за по-добре интегриран вътрешен пазар, насочен към ключови сектори, като например енергетиката и високите технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *